Opnieuw 12 doden na geweld in Birma

Sinds de aanval op een grenspost in Rakhine afgelopen zaterdag laait het geweld weer op en treft de overheid preventieve maatregelen.

Birmese grenspolitie draagt doodskist van soldaat die slachtoffer is geworden van aanval op grenspost in deelstaat Rakhine.

Bij gevechten tussen boeddhisten en moslims zijn woensdag twaalf mensen om het leven gekomen, in de Birmese deelstaat Rahkine. Dit meldt het persbureau AFP. Ter voorkoming van verder geweld voert de overheid een avondklok in. Vierhonderd scholen blijven de komende twee weken dicht.

Rakhine wordt al lange tijd geteisterd door etnisch geweld tussen boeddhisten en moslims.Afgelopen zaterdag vielen ‘terroristen’ een grenspost aan waarbij negen doden vielen. Volgens de overheid zouden zij behoren tot de islamitische Rohingya.

Sinds zaterdag zijn er in totaal 29 slachtoffers gevallen. Doordat er regelmatig gevechten uitbreken tussen boeddhisten en de islamitische Rohingya-gemeenschap, heeft het Birmese leger zijn operaties vermeervoudigd in de regio. Eerder dit jaar in maart vielen honderden gewapende soldaten het dorpje Pyaungpit aan, waarbij vier soldaten en een burger om het leven kwamen. In 2012 brak een van de bloederigste etnische oorlogen uit die meer dan tweehonderd levens heeft gekost, voornamelijk bij de Rohingya.

Lees hier over de etnische verdeeldheid binnen Birma.

De Rohingya worden door de meerderheid van Birma beschouwd als illegale immigranten. Ook de Birmese regering erkent hen niet als staatsburgers.
Ze hebben geen toegang tot zorg, de arbeidsmarkt, onderwijs en zitten generatieslang opgesloten in vluchtelingenkampen.

Birmese politica en diplomate Aung San See Kyi verzoekt kalmte in de regio. Intussen zorgen toenemende geruchten over massamoorden en arrestaties rondom de provincie Maungdaw voor angst onder de inwoners. Speciaal VN-gezant Vijay Nambiar adviseert troepen en inwoners zich rustig te houden om niet het slachtoffer te worden van etnisch geweld. De EU pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de situatie in Birma.

Twitter avatar minkanijhuis Minka Yes, a deeply worrying level #Myanmar #Rakhine state https://t.co/RIAQC5EvN0

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is momenteel in Birma om te praten met de landelijke autoriteiten over zijn zorgen over dit geweld en de situatie van minderheden in Rakhine.

‘De systematische onderdrukking en schendingen van mensenrechten van de Rohingya zijn een zorgpunt voor Nederland. Ook zij hebben recht op toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Bovendien moet het probleem rondom de stateloosheid van deze moslimgroep opgelost worden en het vertrouwen tussen beide groepen bevorderd worden’.

Lees ook over eerder geweld tussen boeddhisten en moslims in Birma.