OM eist veertien jaar in zaak Van den Hurk

De G. wordt ervan verdacht de vijftienjarige Nicole van den Hurk in 1995 te hebben verkracht en vermoord.

Foto: Rob Engelaar / ANP

Het OM heeft woensdag veertien jaar cel geëist tegen Jos de G. die ervan wordt verdacht in 1995 de vijftienjarige Nicole van den Hurk te hebben verkracht en vermoord. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Van den Hurk werd in november 1995 dood gevonden in de bossen bij Lierop. Ze werd een maand eerder als vermist opgegeven nadat ze ‘s ochtends vroeg niet was aangekomen bij haar bijbaantje.

De G. werd pas in januari 2014 opgepakt nadat een cold case-team overeenkomsten vond tussen het dna-profiel van De G. en uitkomsten van het moordonderzoek. De G. ontkent haar te hebben vermoord. Hij zegt dat er een overeenkomst gevonden omdat hij mogelijk vrijwillige seks met haar heeft gehad. Hij zegt zich dit niet goed te herinneren.

Dwangverpleging

De G. zit al sinds 2001 vast vanwege een gewelddadige verkrachting van een twintigjarige vrouw uit Valkenswaard. Hij kreeg toen drie jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De TBS werd in februari 2014 nog verlengd omdat het risico van herhaling nog te groot was. Uit het dossier bleek dat hij een “antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft met borderline en narcistische trekken”. De verlenging stond toen los van de moordzaak.

De strafeis tegen De G. zou eigenlijk vorig jaar al bekend worden gemaakt maar toen werd het proces tijdelijk stilgelegd omdat een nieuwe getuige zich meldde. Deze getuige zei dat hij De G. had horen zeggen dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Het OM heeft vervolgens extra onderzoek gedaan en noemde de verklaringen betrouwbaar maar te algemeen om als bewijs te gebruiken.