‘Nederlander in kamp voor ex-IS’ers: ze gebruiken je als vlees’

De BBC sprak met een voormalige IS-strijder uit Nederland die graag terug wil keren.

Abu Sumail al-Hollandi in het interview met de BBC.
Abu Sumail al-Hollandi in het interview met de BBC. BBC

In Syrië hebben rebellen een heropvoedingskamp opgezet voor voormalige strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ook enkele Nederlandse ex-IS-strijders zouden zich in het kamp bevinden. Dat meldt de BBC woensdag in een reportage over het interneringskamp.

In het kamp zitten naar verluidt circa driehonderd deserteurs, krijgsgevangenen en familieleden, onder wie ook vrouwen en kinderen. Het kamp is opgezet door rebellengroep Jaysh al-Tahrir en bevindt zich in het noorden van de Syrische provincie Idlib.

Abu Sumail al-Hollandi

Onder de geïnterneerden zouden zich volgens de BBC onder andere Polen, Fransen en Nederlanders bevinden. De zender sprak met een voormalige IS-strijder uit Nederland die zich bekend maakte onder de naam Abu Sumail al-Hollandi. Volgens verschillende Nederlandse media zou het gaan om de 22-jarige Reda Nidalha uit Leiden. In het interview vertelt hij twee jaar geleden vanuit Nederland via België en Turkije naar Syrië te zijn gereisd. Hij zou zichzelf als jongere op feestvakantie hebben voorgedaan om niet door veiligheidsdiensten te worden opgemerkt.

Het leven bij IS viel hem zwaar, vertelt Sumail.

Ik denk niet dat IS de ware religie is. Ze doden mensen alsof het niks is. Het leven daar bevalt me niet. Als je niet vecht behandelen ze je zeer slecht. (…) Ze gebruiken mensen als menselijke vlees. Veel mensen willen weggaan, maar dat mag niet. Ze laten niemand gaan. Velen hebben het vanaf het begin geprobeerd, maar ze worden gepakt en opgesloten. Ze zeggen dan dat ze je vermoorden als je het nog eens probeert.

Sumail zegt in de video terug te willen naar zijn eigen land. Hij zegt te beseffen dat hij daar in de problemen zal komen, maar is bereid de prijs te betalen. “Ik hoop dat ik snel weg kan en een normaal leven kan leiden.”

Sharia

De BBC kreeg zelf geen toegang tot het kamp, maar sprak naast Sumail ook commandant van de rebellengroep Mohammad al-Ghabi. Volgens hem mogen geïnterneerden die terug naar huis willen contact opnemen met hun eigen ambassade. In reactie daarop benadrukt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken dat Nederland op dit moment geen ambassade heeft in Syrië. Verder kan het ministerie niet op de berichtgeving over het heropvoedingskamp ingaan.

Volgens al-Ghabi zijn al zes strijders teruggekeerd naar hun thuisland. Niet iedereen mag volgens hem echter het kamp verlaten: wie misdaden heeft begaan wordt door de rebellen volgens de wetten van de Sharia berecht. Ook waarschuwt hij dat de mogelijkheid te deserteren steeds moeilijker wordt, nu IS steeds meer terrein verliest.