Natuurlijk blauwe M&M’s

Kunstmatig is uit, natuurlijk is in. Fabrikanten gaan voornamelijk om economische redenen mee in die trend. Zo besloot Honig deze week tot het schrappen van alle E-nummers. Eerder maakte snoepfabrikant Mars bekend zijn snoepjes te willen ontdoen van kunstmatige kleurstoffen. Maar zo makkelijk is dat niet. Over de pogingen van M&M’s-eigenaar Mars om de M&M’s kunstkleurstofvrij te maken, schreef The New York Times een interessante longread. Mars gaf het al meteen toe: net als bij andere Marsmissies kan het wel even duren voordat deze tot een goed einde komt.

Vooral de kleur blauw blijkt moeilijk natuurlijk te repliceren, ontdekt journalist Malia Wollan op bezoek bij Mars. Want van nature heeft de natuur weinig planten en dieren die écht blauw zijn. Een blauwe bes lijkt wel blauw, maar pers hem maar eens.

Mars heeft een kleurstof gevonden, de alg spirulina, waarmee M&M’s’ synthetische blauw op geheel natuurlijke wijze kan worden nagebootst. Maar het blauw wijkt iets af van de originele kunstmatige kleur én de voorraad alg is veel te klein om aan alle vraag te kunnen voldoen. Voorlopig zal Mars dus verder moeten zoeken om klanten met een voorkeur voor chemisch blauw en een afkeer van artificiële voedselverf van dienst te kunnen zijn.