Minister Schippers: tarieven van ziekenhuizen moeten openbaar

Zorgkosten

Minister Schippers noemt het financieringssysteem „verre van ideaal”. Ziekenhuizen en verzekeraars hebben een „lastige boodschap”.

Alle zorgverzekeraars moeten in navolging van CZ de tarieven openbaar maken die ze met ziekenhuizen afspreken, vindt minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). Dat is de enige manier om patiënten beter te informeren, zei ze dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

Volgens de minister zullen betrokkenen ook de „lastige boodschap” moeten brengen dat ziekenhuistarieven niet gebaseerd zijn op kostprijzen, maar op „het rondrekenen van budgetten”.

Schippers zei dat in antwoord op Kamervragen van GroenLinks over een schroefje van 17.000 euro. NRC meldde zaterdag dat een patiënt in Twente een rekening kreeg van bijna 17.000 euro voor het plaatsen van een schroefje ten behoeve van een gehoorapparaat. Het ziekenhuis weigerde aan de patiënt te specificeren waar dat bedrag op gebaseerd was.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars houden, met uitzondering van CZ, de tariefafspraken geheim. Hierdoor zijn weinig patiënten er zich van bewust dat willekeur een grote rol speelt bij de hoogte van hun factuur. „Wat wij van het systeem verwachten, kan het nu niet leveren”, erkende Schippers. Zij noemt het „verre van ideaal”. „Ik denk dat we stapsgewijs naar een ander financieringssysteem moeten.”

Eerder riep toezichthouder ACM de verzekeraars op de tarieven te openbaren. Volgens Schippers vragen de consumenten terecht om openheid over de afgesproken prijzen. Zij gelooft dat het eigen risico op de juiste manier bijdraagt aan „druk” op de ziekenhuizen om meer met tarieven te werken die een relatie hebben met de gemaakte kosten. Dat ziet de minister bijvoorbeeld wel bij nieuwkomers in de zorg, zoals de gespecialiseerde zelfstandige behandelcentra die op prijs proberen te concurreren. Traditionele ziekenhuizen kennen volgens Schippers veelal niet hun kostprijzen.