Lachen met dieren

Fotografie Een wedstrijd met grappige dieren maakt je bewust van het belang van natuurbehoud.

Lachen met dieren
Lachen met dieren Foto Tom Stables

Het is niet makkelijk om groen te zijn, zong Kermit de Kikker ooit. Maar dat zie je niet af aan zijn Russische soortgenoot, die opdook voor de camera van fotograaf Artyom Krivosheev. Hij zou van oor tot oor lachen, als hij die zou hebben. De foto van Krivosheevs kikker is een van de kanshebbers op een van de Comedy Wildlife Photography Awards.

Die scherp genaamde wedstrijd draait om dieren waarop we onze eigen menselijke humor kunnen projecteren. Een buffel die lijdzaam ondergaat dat een reiger op z’n hoofd poept. Een trotse salamander met een grassprietje als speer in z’n armpjes. Twee pinguïns die geen hoofd lijken te hebben. Een meerkat die zich lijkt te herinneren dat hij thuis het gas aan heeft laten staan, en zo nog tientallen voorbeelden. Als het maar wilde dieren zijn, geen dierentuindieren.

Een soort Animal Crackers, maar dan andersom – hier bedenken de mensen de grappen niet, het is de humor van de natuur zelf. De achterliggende bedoeling is evengoed serieus: het behoud van diersoorten. Organisator Paul Joynson-Hicks, natuurfotograaf in Tanzania, wil de wilde kant van dieren belichten en zo de aandacht vestigen op het belang van milieubescherming, zo legde hij uit in The Guardian. Hoe grappiger het dier, hoe eerder de foto overal gedeeld wordt. En hoe meer natuurfoto’s gedeeld worden, hoe meer mensen zich bewust worden van het belang van het behoud van die natuur. Dat is het idee. De jury van fotografen, komieken en natuurbeschermers heeft een shortlist van veertig foto’s gemaakt. De winnaar wordt op 10 november bekendgemaakt.

Zie: comedywildlifephoto.com