Korpschef Nationale politie doet aangifte tegen oud-voorzitter OR

Het vermoeden is ontstaan dat de baas van de COR zich bij het uitgeven van het geld van de ondernemingsraad heeft schuldig gemaakt aan strafbare feiten.

Korpschef Erik Akerboom
Korpschef Erik Akerboom Foto Koen van Weel / ANP

De korpschef van de nationale politie Erik Akerboom heeft aangifte gedaan tegen de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) Frank Giltay. Uit eigen onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie is het vermoeden ontstaan dat de baas van de COR zich bij het uitgeven van het geld van de ondernemingsraad heeft schuldig gemaakt aan strafbare feiten.

Akerboom:

“In de onderzoeken zijn onregelmatigheden geconstateerd in de verantwoording van de bestedingen van de COR. Deze onregelmatigheden hebben ook bij mij het vermoeden van strafbare feiten gewekt.”

Volgens het onderzoeksteam zijn in elk geval de voormalig voorzitter van de COR en een ondernemer die diensten heeft geleverd aan de COR bij de vermoedelijke strafbare feiten betrokken.

Interne onderzoeken

Het oriënterend onderzoek naar de doelmatigheid van de bestedingen van de COR bevindt zich in een afrondende fase. Het interne onderzoek tegen de voormalig voorzitter is nog gaande, evenals een tweede intern onderzoek naar een andere medewerker. Beide interne onderzoeken zijn voortgekomen uit het oriënterend onderzoek.

In juni werd bekend dat de COR vele tienduizenden euro’s van een jaarlijks budget van 1,6 miljoen euro heeft uitgegeven aan bijvoorbeeld zaken als feestjes, reizen en communicatieadviseurs. Giltay maakte op kosten van de politie ook gebruik van een “imago-adviseur”. Hij schafte ook kleding aan op kosten van de politie. Giltay maakte ook reizen naar Curaçao met andere COR-leden en echtgenotes. Hij had ook de beschikking over een creditcard van de politie en nam grote sommen contant geld op.

In augustus werd ook bekend dat dertien leden van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie 27 maanden lang abusievelijk iedere maand twee keer een medezeggenschapstoelage hebben ontvangen. Het gaat om een bedrag van gemiddeld enige honderden euro’s per maand die door politiemensen ten onrechte werden ontvangen.

Giltay was vanmiddag niet voor commentaar bereikbaar.