Justitie

Kamer toch tegen eigen begroting rechtspraak

Onder druk van het kabinet heeft coalitiepartij PvdA tegen een eigen begroting voor de rechtspraak gestemd. Daardoor was er dinsdag tegen alle verwachtingen in geen Kamermeerderheid voor het voorstel van onder meer SP en D66. Begin vorige week zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt in NRC dat hij dit plan steunt, omdat de onafhankelijke positie van de rechtspraak ermee wordt benadrukt. Toen was het kabinet er al tegen, maar minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) maakte er nog geen groot punt van. Hij noemde het een symbolische verandering. Eind vorige week was Dijsselbloem ineens uitgesproken. Hij ontraadde het voorstel „met klem”. Recourt bevestigt dat hij zijn fractie niet heeft kunnen overtuigen. „Ik heb een nederlaag geleden op dit punt.” (NRC)