IS ronselt in België steeds meer jongeren

Volgens het federaal parket stijgt het aantal minderjarigen dat IS ronselt “alarmerend snel”.

Politieactie in de Brusselse wijk Molenbeek
Politieactie in de Brusselse wijk Molenbeek Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Islamitische Staat (IS) probeert in België steeds meer minderjarige jongeren te ronselen. Dat bevestigt het Belgische federaal parket woensdag tegen verschillende Belgische kranten. Volgens een woordvoerder stijgt het aantal minderjarigen dat door IS benaderd wordt aanslagen te plegen “alarmerend snel”.

Jongeren worden volgens het parket niet langer geronseld om naar Syrië af te reizen, maar om aanslagen in België zelf te plegen. Alleen al de afgelopen maanden kreeg het parket een tiental dossiers over minderjarige verdachten. Het parket spreekt van een zorgwekkende trend. Concrete aanwijzingen over een aanslag vond men tot nu toe nog niet, maar volgens het parket is de indoctrinatie dusdanig dat de jongeren eenvoudig tot actie kunnen overgaan.

Veel van het ronselen gebeurt via sociale media, waarbij parketwoordvoerder Eric Van der Sypt tegenover Het Nieuwsblad specifiek de berichtenapp Telegram noemt, waarmee versleutelde communicatie kan worden verzonden. “De jongeren worden via die kanalen gebrainwasht, klaar­gestoomd om vroeg of laat tot actie over te gaan,” aldus Van der Sypt. De leeftijd van de geronselde jongeren ligt meestal rond de 16 of 17 jaar. Ook minderjarige meisjes zijn een doelwit.

Lees ook: Rachid Kassim: de spil bij tal van aanslagen in Frankrijk

Op de computer van één van de geradicaliseerde jongeren vond het parket een bericht van IS-kopstuk Rachid Kassim, wat erop wijst dat sommige jongeren in direct contact staan met hoge figuren binnen de terreurorganisatie. Kassim was eerder in beeld bij als inspirator van de moord op de 85-jarige priester Jacques Hamel in een kerk in Normandië eind juli. Ook zou hij de vijf vrouwen die vorige maand een aanslag wilden plegen bij de Parijse Notre-Dame hebben aangestuurd.