In beeld

Haïti een week na Matthew

Een week na de orkaan over Haïti trok hebben sommige gebieden nog altijd geen hulp ontvangen. Orkaan Matthew heeft zeker duizend dodelijke slachtoffers veroorzaakt. Autoriteiten vrezen voor een cholera-epidemie. Tienduizenden mensen zijn dakloos door de zwaarste orkaan sinds 2007 in het armste land van het westelijk halfrond.
Overlevenden van de orkaan Matthew in de Haïtiaanse stad Jérémie proberen hun leven te hervatten in de ravage die de rampzalige storm heeft aangericht.
Reuters / Carlos Garcia Rawlins
Het zuidwestelijke schiereiland van Haïti, dat direct op het pad van Matthew lag, is zwaar verwoest. In het district Grande-Anse zijn meer dan 500 mensen omgekomen. Muren zijn omver geblazen, en daken zijn van woningen gerukt.
Reuters / Andres Martinez Casares
Autoriteiten zijn bang dat cholera zich steeds verder zal verspreiden in het zwaar getroffen zuidwesten van het land.
Reuters / Andres Martinez Casares
Haïtianen laden hulpgoederen uit in Les Anglais. Volgens een woordvoerder van de plaatselijke overheid is de meeste aandacht gericht op het bezorgen van water, voedsel en medicijnen bij duizenden Haïtianen die zich in noodopvang bevinden.
Reuters / Andres Martinez Casares
Op straat speelt een kind met een hoepel in een decor van complete verwoesting in Les Cayes.
AFP / Hector Retamal
Kinderen slapen op metalen platen van een verwoeste school in Jérémie waar ze provisorisch onderdak hebben gevonden.
Reuters / Carlos Garcia Rawlins
Een man zit op een stoel in wat er over is van zijn huis in Les Cayes. Het aantal verwoeste woningen loopt in de tienduizenden.
AFP / Hector Retamal
Naar schatting 60.000 mensen zijn dakloos en 350.000 hebben noodhulp nodig.
Reuters / Carlos Garcia Rawlins
Lakens, doeken en kleding hangen te drogen te midden van de ravage.
AP / Rebecca Blackwell
Een jongen wordt behandeld voor cholera in een ziekenhuis in Les Anglais.
Reuters / Andres Martinez Casares
Provisorische bewegwijzering naar de cholerakliniek van het ziekenhuis in Port-Salut. Sinds 2010 zijn 10.000 Haïtianen door vervuild drinkwater aan cholera, dat zeer ernstige diarree veroorzaakt, overleden. Reuters meldt dat 12 mensen sinds de orkaan al aan cholera zijn overleden, maar de vele overstromingen vergroten de kans op verdere verspreiding.
AFP / Rodrigo Arangua
Een vrouw daalt af naar de rivier om kleding te wassen in Jérémie.
AP / Dieu Nalio Chery
De was- en baadfaciliteit in Port-Salut. De mensen zijn begonnen met opruimen en schoonmaken. Alles is nat en zit onder de modder.
AP / Rebecca Blackwell
Interim-president Jocelerme Privert waarschuwde dinsdag voor een dreigende hongersnood. Oogsten en voedselvoorraden zijn verwoest.
AP / Dieu Nalio Chery
Privert noemt de verwoesting „apocalyptisch”. Naast directe noodhulp, vraagt de interim-president om langdurige voedselhulp.
AFP / Rodrigo Arangua
De verwoesting die is aangericht dreigt te leiden tot een humanitaire ramp wegens een nijpend tekort aan schoon drinkwater in het getroffen gebied. Dat zegt Annalisa Lombardo, vertegenwoordiger van het Nederlandse Rode Kruis in het land, tegen NRC.
Reuters / Carlos Garcia Rawlins
Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon riep maandag op tot grootschalige actie om Haïti te helpen. Hij vroeg donoren 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor directe noodhulp aan de zwaarst getroffenen.
AFP / Hector Retamal