Wie wint de Nobelprijs voor de Literatuur? NRC waagt een gokje

Bij de wedkantoren zijn de inzetten op de schrijvers inmiddels bepaald. Door kandidaten weg te strepen blijft er maar één waarschijnlijke winnaar over.

De winnaar van 2015, de Wit-Russische Svetlana Alexievich, ontvangt haar prijs tijdens de uitreiking in Stockholm.
De winnaar van 2015, de Wit-Russische Svetlana Alexievich, ontvangt haar prijs tijdens de uitreiking in Stockholm. Foto Jonas Ekstromer / AP

Na een week uitstel – een agendakwestie, geen ruzie, volgens een lid van de Zweedse academie – wordt donderdag dan toch de 109de Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt. Traditiegetrouw zetten de wedkantoren (het Britse Ladbrokes voorop) de kanshebbers op een rij. Vorig jaar hadden de gokkers het zelfs bij het rechte eind: de bij de bookmakers favoriete Svetlana Alexijevitsj won.

Soms komt de winnaar uit de lucht vallen (Mario Vargas Llosa in 2010), maar meestal staat hij (of zij) wel in de toptien van de bookmakers. Daarbij is het wegstrepen van de meest voor de hand liggende kandidaten vaak de beste manier om in de buurt van de winnaar uit te komen.

Wie gaat er niet winnen?

Daarom staan hieronder de eerste acht kanshebbers volgens Ladbrokes, met extra aandacht voor de redenen waarom zij niet winnen.

Na deze acht volgt een groot peloton van auteurs met een notering van 20 tegen één, waarin er tegen iedereen wel wat pleit: de Albanees Ismail Kadare (te Oostblok, na Alexijevitsj), de Amerikaanse Joyce Carol Oates (wisselvallig oeuvre), de Hongaar Péter Nádas (langlopende kandidaat, waarschijnlijk bijgehaald door zijn landgenoot Lászlo Krasznahorkai), de Ier John Banville (eigenlijk best een gokje waard).

Verder nog: de Portugees António Lobo Antunes (zou kunnen, maar dan verwacht je hem hoger bij de bookmakers), de Hongaar Krasznahorkai (te snel na zijn concurrerende Man Booker International Prize vorig jaar) en de Argentijn César Aira (erg snel na Vargas Llosa; dat hij in de lijst opduikt kan wijzen op het gerucht dat er een Spaanstalige winnaar komt – pleit dus ook weer een beetje voor Marías).