Forse daling aantal asielverzoeken in Duitsland

In de eerste negen maanden van 2016 registreerde het land 213.000 vluchtelingen.

Een tijdelijke vluchtelingenopvang in Berlijn in 2015.
Een tijdelijke vluchtelingenopvang in Berlijn in 2015. Foto Tobia Schwarz / AFP

Het aantal asielzoekers dat naar Duitsland komt is flink gedaald. In de eerste negen maanden van dit jaar, kwamen 213.000 vluchtelingen naar het land. Een stuk minder dan de 577.000 in dezelfde periode vorig jaar.

Dat Duitsland te maken heeft met minder asielzoekers was al een tijdje bekend, maar woensdag maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière de cijfers officieel bekend. Tussen januari en september registreerde het land 272.185 vluchtelingen. In september alleen kwamen 15.618 asielzoekers naar Duitsland en dat is lijn met de afgelopen vijf maanden, aldus De Maizière. Hoewel het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt afneemt, is het aantal nog steeds “erg hoog”, volgens de minister.

Dat er een verschil van bijna zestigduizend is tussen het aantal vluchtelingen dat het land binnengekomen is en het aantal dat zich geregistreerd heeft, komt volgens De Maizière door het registratiesysteem. Bij het aanmelden hoeft een vluchteling niet zijn voor- en achternaam op te geven met als gevolg dubbele registratie. Ook is het zo dat niet iedere geregistreerde asielzoeker daadwerkelijk Duitsland binnenkomt.

Toch geen 1,1 miljoen

Het debat over vluchtelingen in Duitsland laaide begin oktober weer op. Uit officiële tellingen bleek dat niet 1,1 miljoen vluchtelingen in 2015 naar Duitsland kwamen, maar 890.000. Zo’n 200.000 minder.

Lees ook: Vluchtelingendebat in Duitsland laait weer op na nieuwe cijfers

Uit de nieuwe cijfers bleek dat de vluchtelingenstroom al op gang gekomen was, voordat Merkel op 5 september van dat jaar besloot om de vluchtelingen die vastzaten in Hongarije toe te laten, en ook vóór de beroemde en beruchte selfie van haar met een vluchteling, op 10 september. Eerder schreef NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel dat vaak de indruk is gewekt dat die twee gebeurtenissen de stroom pas goed op gang hebben gebracht.