FNV: ‘Amsterdam kampioen flexwerkers in Nederland’

Arbeidsmarkt

Amsterdam doet te weinig om het aantal flexwerkers terug te dringen, volgens de vakbond. De gemeente reageert verbaasd.

Foto HH

De gemeente Amsterdam neemt ondanks eerdere toezeggingen nog nauwelijks flexwerkers in vaste dienst. Dat staat in een ‘zwartboek’ over de gemeente dat FNV woensdag heeft gepresenteerd.

De vakbond noemt Amsterdam „kampioen flexwerk” met – volgens de gemeente – 3.000 flexwerkers en 13.500 werknemers in vaste dienst: een flexibele schil van 22 procent.

121016ECO_flex

Volgens de FNV zijn deze cijfers echter onbetrouwbaar en zou de flexibele schil eerder 30 procent zijn. Bij het gemeentelijk call center, de afdeling armoedevoorziening en de stadsreiniging zou het aantal flexwerkers „zeer hoog” zijn. Ook zegt de FNV dat veel flexwerkers „langer dan 2 jaar, soms wel meer dan 10 jaar, bij de gemeente structureel werk doen.”

Het aandeel van flexwerkers, zoals uitzendkrachten, tijdelijke of gedetacheerde werknemers en zzp’ers, bij alle gemeenten is de afgelopen jaren gegroeid naar gemiddeld 15 procent. Dit blijkt uit de Personeelsmonitor 2015 van het A+O fonds Gemeenten, van zowel vakbonden als gemeenten.

Gemeenten hebben tijdens de crisis bezuinigd op personeelskosten. Ook hebben veel gemeenten een vergrijsd personeelsbestand en zoeken ze manieren om jongeren aan te nemen. Bijna de helft van de gemeenten (46 procent) wil de flexibele schil uitbreiden, volgens de A+O-enquête.

Lees ook: Victoriaanse tijden op de arbeidsmarkt

De gemeente Amsterdam is „verbaasd” over het zwartboek, zegt een woordvoerder. „Er zijn lopende gesprekken met de FNV, we nemen dit serieus”, zegt hij. Inmiddels zouden 250 mensen een vaste aanstelling hebben gekregen. Een gemeentelijk onderzoek naar de flexibele schil wordt volgende maand naar de gemeenteraad verzonden.

Flexwerkers bij de gemeente Amsterdam zouden inmiddels ook mogen solliciteren op interne vacatures en minimale contracten van een half jaar krijgen, erkent de vakbond.