Filippijnse president Duterte: handhaaf bondgenootschap met VS

Eerder twijfelde Duterte openlijk aan het nut van het decennia oude bondgenootschap

President Duterte op archiefbeeld.
President Duterte op archiefbeeld.

De Filippijnse president Rodrigo Duterte is niet van plan zijn land terug te trekken uit het bondgenootschap met de Verenigde Staten. Dat zei hij woensdag tijdens een toespraak in Manila, meldt AP.

De opmerking is opvallend omdat de traditioneel sterke relatie tussen de VS en de Filippijnen de laatste maanden is bekoeld. Duterte stelde eerder openlijk vragen over het nut van de alliantie tussen de twee landen. Hij liet woensdag ook weten dat hij van plan is de militaire oefeningen die de landen samen organiseren stop te zetten.

Sinds Duterte in juni president werd is er bovendien vanuit de VS veel kritiek op zijn harde anti-drugsbeleid, waarbij verslaafden en dealers worden vermoord.

Lees ook de stukken die onze redacteur Floris van Straaten maakte in de Filippijnen: De reportage in Manila en die in Davao

Duterte noemde president Obama vanwege deze kritiek een ‘hoerenzoon’. Vorige week maakte Duterte bekend toenadering te willen zoeken tot China en Rusland, twee landen die hij deze maand wil bezoeken.

Nu blijkt echter toch dat hij niet zo ver wil gaan om het verdedigingspact met de VS uit 1951 op te zeggen. Over de redenen was Duterte vaag: hij zei dat “zij” zeggen dat de Filippijnen het als een “paraplu” kunnen gebruiken en het nodig hebben voor de veiligheid. Het was niet meteen duidelijk aan wie Duterte refereerde.

De vorige president van de Filippijnen, Benigno Aquino III, zocht juist meer toenadering tot de VS. Ook de band met China verkoelde nadat hij een klacht indiende bij het tribunaal van de Verenigde Naties over de activiteiten van het land in de Zuid-Chinese Zee.