Een golf van ‘killerclowns’? Niets nieuws

Vox laat in een uitlegvideo zien dat massale signalementen van kwaadwillende clowns al decennialang met enige regelmaat voorkomen.

Een als enge clown verklede man bij een Halloween-evenement in Amsterdam in 2014.
Een als enge clown verklede man bij een Halloween-evenement in Amsterdam in 2014. Foto Remko de Waal / ANP

Het is niemand ontgaan: er is een heuse opmars van “killerclowns”. Door de hele Verenigde Staten worden ongure als clown geschminkte lieden gesignaleerd, al dan niet gewapend. En ook Nederland is inmiddels in de greep van de eerste “sighting”: volgens de politie jaagt een man in clownspak met een mes kinderen in Almere in de Stripheldenbuurt de kinderen de stuipen op het lijf. Woensdag waarschuwde de politie opnieuw voor “loser-clowns”.

Is hier echt een epidemie van “killerclowns”, of is er iets anders aan de hand? Vox laat in een uitlegvideo zien dat massale waarnemingen van kwaadwillende clowns al decennialang met enige regelmaat voorkomen. En wanneer de eerste paar “sightings” de (social) media halen, volgen er vanzelf meer. De mens is een kuddedier.

Lees ook onze reportage uit Almere: ‘Hij zit achter me aan, de killerclown!’

Eerdere clowngolven

De laatste massahysterie dateert nog maar uit 2014, toen in de VS ook vele meldingen binnenkwamen van geschminkte naarlingen. Dit waaide weer over naar Frankrijk, waar meerdere aanvallen door clowns werden gemeld. Op Twitter en Facebook heerste veel angst voor geweld door de narren.

Lees ook de VS-column van Pia de Jong: Gekkeclownsziekte

Maar ook voor de opkomst van social media laaide er om de paar jaar in de VS wel een golf van “killerclown sightings” op. In 1981 werden in Boston twintig verdachte geschminkte figuren gezien. Scholen werden gesloten en iemand die als clown op feestjes werkte, werd door de politie uitgehoord. Datzelfde jaar in Kansas waren er al meer dan zestig waarnemingen van enge clowns. In de jaren negentig en 2000 zette deze trend door.

Imagoverandering

Vox vermoedt dat dit te maken heeft met een veranderend imago van de clown. Van een leuke, komische figuur die alleen al met zijn aanblik voor een gezellige sfeer zorgt, is hij getransformeerd tot onheilspellend, mogelijk gevaarlijk en gewelddadig figuur. Dat blijkt ook wel uit de films over clowns (IT, Poltergeist, Killer Klowns from Outer Space) of clowns die enige bekendheid genieten (de Joker uit Batman, Krusty the Clown uit The Simpsons). Veel als clown werkende entertainers in Nederland en daarbuiten hebben ook al aangegeven zich zorgen te maken over het imago van hun karakter.

Toch benieuwd naar alle in de VS gespotte enge clowns? Bekijk hier een interactieve kaart van Atlas Obscura met alle meldingen.