Dumoulin teleurstellend elfde op tijdrit WK, Martin wint

Tony Martin pakte overtuigend het goud, voor titelverdediger Vasil Kiryienka.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Tom Dumoulin is woensdag op de wereldkampioenschappen wielrennen als elfde geëindigd op de tijdrit, zijn specialiteit. Het goud was in de woestijn van Qatar voor de Duitser Tony Martin met een tijd van 44:42.99. Hij kwam ruim 45 seconden voor de nummer twee binnen, de Wit-Russische titelverdediger Vasil Kirijenka.

De prestatie van Dumoulin, ruim twee minuten na de nummer één, is een teleurstelling. Hij werd van tevoren als een van de kanshebbers gezien. De Limburger bleek echter minder in vorm aan het einde van het lange seizoen waarin hij Olympisch zilver pakte. “Het zit er gewoon niet meer in”, zei Dumoulin na afloop tegen de NOS. “Soms is het leven simpel. Ik heb nog overwogen af te stappen, maar dat is ook weer zo’n statement.”

Normaal gesproken vindt het WK plaats in september, maar uit temperatuuroverwegingen werd in Qatar gekozen voor oktober. Ondanks dat was het tijdens de race zo’n 36 graden. Dumoulin was na afloop niet te spreken over de locatie. “Het is een rottig land en een sfeerloos WK.”

Jos van Emden was de beste Nederlander en finishte als achtste. Het brons ging naar de Spanjaard Jonathan Castroviejo. Bij de vrouwen won Ellen van Dijk gisteren zilver.