Dopingschandaal

Voorzitter Zjoekov weg bij Russisch olympisch comité

Aleksandr Zjoekov gaat zijn functie als voorzitter van het Russische olympisch comité neerleggen. President Vladimir Poetin heeft bevestigd dat Zjoekov zich meer wil gaan richten op zijn functie als plaatsvervangend voorzitter van de Doema, het Russische parlement. Het aftreden van Zjoekov betekent de grootste verandering in de Russische sport sinds een dopingschandaal in de atletiek ervoor zorgde dat atleten uit dat land niet welkom waren op de Olympische Spelen van Rio. „Het is een goed besluit dat we uiteraard ondersteunen”, zei Poetin woensdag. „Aleksandr heeft veel voor onze sport gedaan.”

Niemand van de aanwezigen legde een verband tussen Zjoekovs vertrek en het dopingschandaal, dat er uiteindelijk ook toe leidde dat de Russen ontbraken op de Paralympische Spelen. De Russen waren het met de sancties niet eens. Erkend werd dat er fouten zijn gemaakt in het antidopingbeleid, maar de straf werd gezien als een politieke zaak waar andere landen volgens Rusland mee wegkwamen. Zjoekov was sinds 2010 baas van het Russisch olympisch comité. Ook was hij voorzitter van het organisatiecomité van de Winterspelen van Sotsji (2014), waar volgens een onderzoeksteam van antidopingbureau WADA sprake was van systematische dopingfraude door de Russen. (ANP, Reuters)

    • Rob Schoof