‘Doden en gewonden na drone-aanval door IS in Irak’

Twee Koerdische peshmerga-strijders kwamen om het leven. Twee Franse militairen raakten zwaargewond.

Peshmerga-strijders in Irak.
Peshmerga-strijders in Irak. Foto Safim Hamed / AFP

Bij de voor zover bekend eerste drone-aanval door een groep gelieerd aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak zijn twee Koerdische peshmerga-strijders om het leven gekomen. Ook raakten twee Franse militairen, die de Koerdische strijders trainen, zwaargewond. Dat meldt Le Monde.

De aanval vond plaats op zondag 2 oktober, maar is nu pas aan het licht gekomen. Van officiële zijde is het incident nog niet bevestigd. Het Franse ministerie van Defensie heeft het beleid om geen informatie te verstrekken over specifieke operaties.

Franse speciale eenheden trainen sinds twee jaar de Koerdische peshmerga in Irak. In totaal zijn circa 500 Franse militairen in het land actief.

Levensgevaar

De gewonde Franse soldaten zijn direct na de aanval naar Frankrijk overgebracht voor behandeling. Een van hen zou nog altijd in levensgevaar verkeren. Na het incident werden enkele andere Franse militairen ter plaatse geëvacueerd.

De drone-aanval zou zijn uitgevoerd door een strijdgroep die gelieerd is aan IS, hoewel niet bekend is om welke groep het gaat. De drone wierp een bom af. Het onbemande vliegtuig werd daarna onderschept, voordat het zich in de grond kon boren.