documentaire

2Doc: Sea Blind NPO 2, 23.00-0.10u.

Deze week zijn er als onderdeel van de themaweek Focus op Groen veel programma’s op de publieke omroep te zien met milieu en duurzaamheid als thema. Zo is er vanavond de documentaire Sea Blind: The Price of Shipping Our Stuff van avonturier en ‘klimaatjournalist’ Bernice Notenboom, over vervuiling door de scheepsvaartindustrie. In het voorjaar van 2014 probeerde ze met twee anderen van de Noordpool naar Canada te skiën (een reis van 800 kilometer). Het werd een confrontatie met de verwoestende invloed van de grote hoeveelheden roet die schepen uitstoten. Ze moesten de expeditie voor het eindpunt staken omdat het smeltende ijs niet meer betrouwbaar was. Door deze situatie ontstaan er nieuwe vaarroutes voor de scheepvaart. Maar welke prijs betalen we daarvoor? De scheepvaart is een van de meest vervuilende en tegelijk weinig gerugelueerde bedrijfstakken ter wereld. En dat terwijl 90 procent van al het transport over zee gaat. Volgens Notenboom weten we veel te weinig over de vervuiling door de scheepvaart: „We lijken wel zeeblind. Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten.”