De nieuwe truttigheid: dolende dertiger Marlijn zoekt Mr. Darcy

Happy singles bestaan niet in een nieuw programma over dilemma’s in het leven van eigentijdse dertigers.

©

Het kost weinig moeite om in zangeres, actrice en tv-presentator Marlijn Weerdenburg (33) de Nederlandse Bridget Jones te herkennen: gretig, enthousiast, tikje neurotisch en onhandig. Er is zelfs enige fysieke gelijkenis met Renee Zellweger, die Bridget in de filmversies speelt.

Ze lijkt dus de ideale hoofdpersoon voor een nieuw non-fictieserie over de dilemma’s in het leven van eigentijdse dertigers: Marlijn, De Dolende Dertiger (KRO-NCRV). De belangrijkste voorbeelden van hun keuzestress passeren de revue: wereldreis of carrière, scharrelen of vastigheid, kind of nog even wachten, witte wijn of rosé?

De hoon kun je ook tevoren uittekenen. Dit zijn natuurlijk luxeproblemen, waar veel mensen niet eens aan toe komen. Wat denken die verwende nesten eigenlijk, in hun witte enclaves? Zijn er werkelijk geen andere kwesties om je druk over te maken?

Dat soort kritiek vind ik altijd een beetje makkelijk. Dat er mensen in Afrika zijn die honger lijden, maakt de als levensgroot waargenomen problemen van mensen hier en nu er niet minder op. Het is allemaal best grappig, en ik weet zeker dat we in de toekomst op zoek naar de gekte van de jaren 10 dankbaar gebruik zullen maken van de beelden van deze dolende dertiger.

Tekst gaat verder onder de video.

In de fitness babbelt ze met haar beste vriend Rik van de Westelaken (overgehouden aan hun beider deelname aan Wie Is De Mol?) over de vraag of ze misschien te hoge eisen aan mannen stelt. Hij antwoordt: „Nou, als ik zie met wie je de laatste jaren aan kwam zetten, dan lijkt dat me niet het grootste probleem.”

Ook de rest van de ambiance, vaak vormgegeven met gedachten in stripballonnetjes, is zeer Amsterdam 2016: hipsters in een food court, gesprekken met vriendinnen aan de wijn, zittend op een steiger.

Het grootste probleem dat ik er mee heb is de onderliggende tuttigheid, bondig samengevat door de wanhopig datende Emilie (37): „Happy single? Als je daar in gelooft, dan ben je rijp voor de psychiater.”

Ook in de workshop single coaching in de open lucht bestaat geen twijfel dat er slechts één manier is om het geluk te bereiken, namelijk via de hoogste trap van een stabiele relatie. Als vrouw moet je daar wel iets voor opofferen: „Als je overdag leiding geeft aan twaalf mensen, dan moet je je toch ‘s avonds geheel aan je man kunnen overgeven.”

Het kan niet uitblijven dat deze reality romcom uitmondt in een huwelijksfeest, zij het niet van de hoofdpersoon. In een deftige tuin is de wedding planner zichtbaar bezig geweest. Het is helemaal hoe het hoort, en naar goede Amerikaanse traditie wordt ten slotte het bruidsboeket blind in de groep van de ongetrouwde damesgasten gegooid. Een vrouw met bril wint, Marlijn grijpt er weer net naast. Heel erg.