‘Circus’ in België: de premier stuurt zijn kat

„Wat een circus!”, laat parlementsvoorzitter Siegfried Bracke zich ontvallen bij het begin van een speciale zitting. Het is ‘tweede dinsdag van oktober’: de dag dat de premier in zijn jaarlijkse Beleidsverklaring de begroting presenteert. Maar de premier is er niet en chaos heerst.

De nacht ervoor heeft de christendemocratische partij CD&V, coalitiegenoot in de regering van de liberale premier Charles Michel, onderhandelingen over de begroting laten ontploffen. Op het laatste moment eiste CD&V de invoering van een vermogenswinstbelasting, wetende dat dat voor de andere partijen in de centrumrechtse coalitie „onbespreekbaar” is. Michel rest niets anders dan zijn Beleidsverklaring uit te stellen.

Du jamais vu, dit is nooit eerder vertoond!” wordt geroepen als dinsdag het parlementaire jaar in mineur wordt geopend. In de wandelgangen houdt iedereen er dan nog rekening mee dat premier Michel alsnog zal opdagen om tekst en uitleg te geven. Tevergeefs. Michel komt niet en „stuurt zijn kat”, zoals Vlamingen zeggen.

De ‘kat’ blijkt Willy Borsus, minister van Middenstand. Geen Belg die hem kent, maar „hij was toevallig in het gebouw” sneren de media die massaal zijn uitgerukt.

Michel onderhandelt intussen met zijn ministersploeg weer achter gesloten deuren verder. Vrijdag is de deadline: dan moet België de begroting ter goedkeuring inleveren bij de Europese Commissie.