Chohan krijgt boete voor discriminatie bij Pegida-protest

De rechter vindt dat ze zich schuldig gemaakt heeft aan belediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

Chohan tijdens het protest, vrijwel precies een jaar geleden.
Chohan tijdens het protest, vrijwel precies een jaar geleden. Foto Martijn Beekman / ANP

Pegida-spreker Raffie Chohan heeft een boete gekregen van 800 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, voor discriminatie, aanzetten tot haat en belediging van moslims. De straf valt daarmee iets lager uit dan het openbaar ministerie had geëist.

Chohan deed haar uitspraken tijdens een betoging van de van oorsprong Duitse anti-islambeweging op 11 oktober 2015, in Utrecht:

“Een andere reden om moslims te verachten en te haten is hun krankzinnige ideologie. Want het is nooit de religie van vrede.”

Propagandistisch

Het is de eerste keer dat Chohan voor een dergelijk feit veroordeeld is. Daar staat volgens de richtlijnen 350 euro boete op, maar omdat sprake was van “propagandistisch optreden” kreeg ze een zwaardere straf. Ze deed haar uitspraken namelijk bij een betoging en zette de tekst later op Facebook, aldus de rechtbank:

“De vrouw maakt in haar uitlatingen gebruik van de woorden “verachten” en “haten” en maakt geen onderscheid tussen religie en ideologie. Door de uitlating worden moslims als groep weggezet en in een kwaad daglicht gesteld.”

De demonstratie waar Chohan haar uitspraken deed was het eerste Nederlandse Pegida-protest. Daarbij waren enkele opstootjes waarbij tegendemonstranten betrokken waren.