Caroline Princen uit top ABN Amro

M/V in het nieuws Caroline Princen

De enige vrouw in de raad van bestuur van ABN Amro stapt voortijdig op.

Foto ANP

Volgens ABN Amro is Caroline Princen het slachtoffer van een reorganisatie. De functie van de enige vrouw in de zevenkoppige raad van bestuur komt te vervallen omdat de bank efficiënter wil werken. Haar portefeuille wordt herverdeeld onder de blijvende bestuurders. Ze vertrekt per 1 januari 2017.

Princens voortijdige vertrek is opmerkelijk. Een maand geleden kondigde de voorzitter van de raad van bestuur, Gerrit Zalm, ook zijn voortijdige vertrek aan. Beiden hadden een contract tot april 2018. Princen kon goed overweg met Zalm en gold als diens vertrouweling.

Caroline Princen (1966) begon in 2009 bij ABN Amro met de integratie van Fortis Bank Nederland in ABN Amro. Per april 2010 trad ze toe tot de raad van bestuur, een nieuwe ploeg die na de crisis schoon schip moest maken. Princen was verantwoordelijk voor PR&I, People Regulations and Identity, en moest bijdragen aan de cultuuromslag. Als een van de weinige bankiers sprak ze zich openlijk uit over dat proces, waarbij ze zich niet per se deemoedig opstelde. Herstel van het maatschappelijk vertrouwen in de banken duurde haar te lang.

Vóór ABN Amro was Princen consultant en van 2005 tot 2009 bestuursvoorzitter van staalproducent Nedstaal. Ze is toezichthouder bij filminstituut Eye, UMC Utrecht en bloemenveiling FloraHolland.