Amerikaans marineschip bestookt vanuit Jemen

Het is de tweede keer deze week dat het schip doelwit is van een raketaanval.

Foto: Reuters

Het Amerikaanse marineschip USS Mason is woensdag voor de kust van Jemen in de Rode Zee beschoten door raketten. Het schip was zondag ook al doelwit van een raketaanval. Dat meldt persbureau AP. De raketten misten het doel en niemand raakte gewond.

Amerikaanse militairen vermoeden volgens AP dat de raketten, evenals zondag, werden afgevuurd vanuit het gebied dat wordt gecontroleerd door Houthi-rebellen. Het is niet duidelijk of de rebellen ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor de aanval. Volgens persbureau Reuters ontkennen ze elke betrokkenheid bij de aanval op zondag.

Oorlog

Het Pentagon zegt “op de juiste tijd en de juiste manier” te zullen reageren op de raketaanvallen, aldus Reuters. De VS zijn zelf niet militair actief in Jemen maar steunen de Saoedische coalitie die in maart 2015 met een interventie begon tegen de Houthi-rebellen. Ze leveren onder meer inlichtingen en wapens aan Saoedie-Arabië. In Jemen woedt al enige tijd oorlog tussen de regeringstroepen van president Hadi, gesteund door de Saoedische coalitie, en de Houthi-rebellen.

Zondag gingen duizenden Jemenieten de straat op om een VN-onderzoek te eisen naar een bombardement afgelopen zaterdag. Volgens de demonstranten is Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor een bombardement op een uitvaartcentrum zaterdag waarbij zeker 140 doden vielen. Het land zelf ontkent enige betrokkenheid. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) Zeid Ra’ad Al Hussein riep maandag op tot een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Jemen.