Amazon komt in vaarwater van Apple en Spotify

Streamingdienst

De nieuwe muziekdienst van Amazon moet zich onderscheiden van de concurrentie door inzet van kunstmatige intelligentie.

Foto Amazon Music via AP

Amazon komt met een eigen muziekdienst die de concurrentie aan moet gaan met onder meer Apple Music, Spotify en diverse andere streamingdiensten. Het Amerikaanse bedrijf maakte woensdag bekend dat Amazon Music Unlimited nog dit jaar van start gaat in de Verenigde Staten en een aantal Europese landen. Nederland zit daar nog niet bij.

Het wordt een dienst die vooral aantrekkelijk is voor mensen die al veel andere Amazonproducten gebruiken. In combinatie met de Echo-thuisspeaker van het bedrijf gaat een maandabonnement 3,99 dollar kosten. Zonder andere Amazondiensten af te nemen, betalen gebruikers 9,99 dollar per maand, ongeveer hetzelfde als bij concurrenten. Maar behalve op de prijs gaat Amazon ook concurreren op functies die werken met behulp van kunstmatige intelligentie.

Digitale assistenten

Zo kunnen gebruikers met behulp van een digitale assistent op basis van kunstmatige intelligentie vragen om het afspelen van het „nieuwe liedje” van een bepaalde band, zonder de titel te kennen. Ook kunnen ze met automatisch herkende stemcommando’s specifiek zoeken naar nummers waarin bepaalde teksten voorkomen, vertelde Amazon-oprichter Jeff Bezos bij de presentatie.

Met Amazon Music Unlimited komt zijn bedrijf in het vaarwater van de huidige marktleiders in muziekstreaming: het Zweedse Spotify en het Amerikaanse Apple. De dienst kan ook gezien worden als een volgende zet in de steeds heviger wordende concurrentiestrijd om digitale assistenten op basis van kunstmatige intelligentie.

Hoe meer data die assistenten verzamelen, hoe beter ze werken. Amazon hoopt met de nieuwe muziekdienst ook veel gegevens te kunnen verzamelen over muziektrends en voorkeuren van muziekliefhebbers. Die data kan Amazon gebruiken om zijn assistent Alexa beter te maken.

Op het gebied van die slimme assistenten is de concurrentie voor Amazon ook behoorlijk stevig. De bestuursvoorzitter van Google, Sundar Pichai, voorspelde eerder deze maand dat kunstmatige intelligentie „het volgende grote technologieplatform” wordt. Ook Facebook, Samsung, Microsoft en Apple investeren fors in de technologie.