Advocaten willen Abdeslam niet meer verdedigen

Volgens de advocaten werkt de terreurverdachte niet mee aan zijn verdediging. Zo weigert hij te praten.

Abdeslam komt onder zware bewaking aan bij de rechtbank in Parijs.
Abdeslam komt onder zware bewaking aan bij de rechtbank in Parijs. Foto Philippe Wojazer / Reuters

Terreurverdachte Salah Abdeslam lijkt het de rest van zijn strafzaak zonder advocaat te moeten stellen. Zijn huidige advocaten, de Fransman Frank Berton en de Belg Sven Mary, hebben zich teruggetrokken. Abdeslam zou er zelf voor kiezen geen nieuwe te willen en er de rest van het proces het zwijgen toe te doen.

Mary en Berton trekken zich terug omdat Abdeslam zijn eigen verdediging tegenwerkt, zeggen ze woensdagochtend in interviews met de Belgische krant De Standaard en het Franse blad L’Obs. De strafpleiters adviseren hem een verklaring af te leggen. Hoewel hij eerder beloofd zou hebben dat te doen, ziet hij daar nu stellig vanaf.

Grote organisator

Abdeslam is de enige terreurverdachte die de aanslagen van 13 november in Parijs heeft overleefd. Daardoor zien de Fransen hem als “de grote organisator van de aanslagen”, zegt Berton in De Standaard. “Maar dat is hij natuurlijk niet.” De advocaten hadden Abdeslam daarom aangeraden te verklaren waar hij wel voor verantwoordelijk is geweest.

De advocaten zouden “tientallen keren” geprobeerd hebben de 27-jarige terreurverdachte aan het praten te krijgen. In een Belgische cel werd zelfs contractueel vastgelegd dat hij zich niet zou verzetten tegen zijn uitlevering aan Frankrijk, en daar voor de onderzoeksrechter een verklaring zou afleggen. “Maar dat wil hij dus zelf niet. En dan houdt het op voor mij”, aldus Berton in De Standaard.

Abdeslam wordt volgens de advocaten onder onacceptabele omstandigheden vastgehouden, zeggen ze tegen L’Obs. Volgens Berton om politieke redenen. “Ik zal u dit zeggen, de gevangenis maakt van Salah Abdeslam een wild beest. Voor zijn raam zit plexiglas, hij kan niet naar buiten. Zijn familie ziet hij achter glas, hij heeft geen enkel fysiek contact met iemand, behalve de visitaties. Het is vernederend.” Mary spreekt van “psychische marteling”.

‘Allah zal over mij waken’

Abdeslam is van plan de onderzoeksrechter een brief te schrijven waarin hij aankondigt af te zien van verdediging, zegt Breton. “Hij zegt dat Allah over hem zal waken.” Verstandig is dat niet, voegt hij daar in L’Obs aan toe: “Het is een soort zelfmoord, vrees ik.”

Lees ook: De tramtechnicus die terrorist werd - een portret van Abdeslam

Berton en Mary zijn in respectievelijk Frankrijk en België bekende advocaten. Mary zei eerder in een interview met De Morgen dat Salah Abdeslam al een paar dagen na de aanslag bij hem om advies had gevraagd. Een man die zei Abdeslams neef te zijn was twee keer langsgekomen om te informeren wat er met hem zou gebeuren als hij zich aan zou geven. Uiteindelijk bleef hij maandenlang voortvluchtig, en werd hij pas in maart opgespoord in Molenbeek.