Advocaten geven verdediging terreurverdachte Abdeslam op

Terreurverdachte Salah Abdeslam lijkt het de rest van zijn strafzaak zonder advocaat te moeten stellen. Zijn huidige raadslieden, de Fransman Frank Berton en de Belg Sven Mary, hebben zich teruggetrokken. Abdeslam zou besloten hebben geen nieuwe advocaat te willen en de rest van het proces te zwijgen.

Mary en Berton trekken zich terug omdat Abdeslam zijn eigen verdediging tegenwerkt. Dat verklaarden ze woensdagochtend in interviews met de Belgische krant De Standaard en het Franse blad L’Obs. De strafpleiters adviseren hem een verklaring af te leggen.

Abdeslam was maandenlang voortvluchtig. In maart werd hij opgespoord in het Brusselse Molenbeek, als de enige terreurverdachte die de aanslagen van 13 november in Parijs heeft overleefd. Daardoor beschouwen de Fransen hem als „de grote organisator”. Maar, zegt Berton in De Standaard, „dat is hij natuurlijk niet”. De advocaten raadden Abdeslam aan te verklaren waar hij wel voor verantwoordelijk is geweest. Hoewel hij eerder beloofd zou hebben dat te doen, ziet hij daar nu stellig vanaf.

De advocaten zouden „tientallen keren” geprobeerd hebben de 27-jarige terreurverdachte aan het praten te krijgen. In een Belgische cel werd zelfs contractueel vastgelegd dat hij zich niet zou verzetten tegen zijn uitlevering aan Frankrijk, en dat hij daar voor de onderzoeksrechter een verklaring zou afleggen. „Maar dat wil hij dus zelf niet. En dan houdt het op voor mij”, aldus Berton in De Standaard.

Abdeslam wordt volgens de advocaten onder onacceptabele omstandigheden vastgehouden. Dat zeggen ze tegen L’Obs. Volgens Berton is dat om politieke redenen. Mary spreekt van „psychische marteling”.

Abdeslam is van plan de onderzoeksrechter een brief te schrijven waarin hij aankondigt af te zien van verdediging, zegt Breton. „Hij zegt dat Allah over hem zal waken.” Verstandig is dat niet, vindt hij: „Het is een soort zelfmoord, vrees ik.”