Zuid-Afrikaanse minister gedagvaard wegens fraude

Minister van Financiën Pravin Gordhan, die kritisch is op president Jacob Zuma, wordt verdacht van fraude met 70.000 euro.

Pravin Gordhan

De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Pravin Gordhan moet woensdag 2 november voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van fraude en spionage in de tijd dat hij als hoofd voor de Zuid-Afrikaanse belastingdienst werkte, in de periode tussen 1999 en 2009.

De regering is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar fraude van Gordhan. Gordhan werd hierom deze zomer gesommeerd zich te melden bij de speciale onderzoekseenheid van de politie. Hij weigerde op te komen dagen, maar desondanks zet openbare aanklager Shaun Abrahams het proces tegen Gordhan nu toch door. Samen met voormalig commissaris Oupa Magashula en voormalig adjunct-commissaris Ivan Pillay wordt Gordhan beschuldigd fraude te hebben gepleegd met meer dan 1,1 miljoen rand (omgerekend bijna 70 duizend euro).

NRC-correspondent Bram Vermeulen ziet de dagvaarding als een gevolg van de verdeeldheid binnen de regeringspartij ANC. Vermeulen:

“Gordhan, die tussen 2009 en 2014 al minister van Financiën was, wordt zeer gerespecteerd door de financiële markten. Hij is kritisch over het wanbestuur van Zuma en zijn benoemingen van vertrouwelingen bij staatsbedrijven. Zuma wordt verdacht van meer dan zevenhonderd aanklachten wegens corruptie en fraude. Zuma kwam onder vuur te liggen toen hij in december vorig jaar zijn minister van Financiën ontsloeg en inruilde voor een Kamerlid met geen enkele ervaring op het departement. Toen de aandelenbeurs als gevolg van die beslissing crashte was hij gedwongen oudgediende Gordhan terug te halen naar het ministerie.”

Na het nieuws over de dagvaarding van Gordhan is de waarde van de toch al zwakke rand met 3 procent verder gedaald.

Politieke gevolgen

De corruptieschandalen en het wanbestuur binnen het ANC heeft dit jaar ook politieke gevolgen gehad bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij verloor zelfs in Zuma’s eigen kiesdistrict en in zijn geboorteprovinicie van de op vier-na-grootste partij IFP.

Lees ook over hoe de ANC het heeft gehad met zijn roekeloosheid van president Zuma