Zilver voor Ellen van Dijk in WK-tijdrit

De Nederlandse moest het goud laten aan Amber Neben, de wereldkampioen tijdrijden van 2008. Annemiek van Vleuten werd vijfde.

Ellen van Dijk op archiefbeeld.
Ellen van Dijk op archiefbeeld. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse vrouwenwielerploeg heeft bij de WK wielrennen zilver veroverd op de tijdrit. Ellen van Dijk kwam in het Qatarese Doha op het podium terecht, maar moest de Amerikaanse Amber Neben voor zich dulden. Het brons was voor de Australische Katrin Garfoot; Annemiek van Vleuten werd vijfde.

Van Dijk, die onlangs nog Europees kampioen tijdrijden werd, leek op weg om de snelste tijd neer te zetten op het 28,9 kilometer lange parcours op The Pearl in Doha. Bij het tweede tussenpunt, na 13,7 kilometer, lag de Nederlandse iets meer dan 3 seconden voor op de uiteindelijke winnares. In het tweede deel van de tijdrit maakte Neben haar achterstand echter ruimschoots goed. De Amerikaanse noteerde een tijd van 36.37,04, terwijl Van Dijk er zes seconden langer over deed.

Twitter avatar UCIWomenCycling UCIWomenCycling Top ten of today women’s elite time trial.

Full results on @TISSOT https://t.co/TRlg5Vq9NM #ucidoha2016 https://t.co/99EjwKn6Ef

Na afoop verklaarde Van Dijk dat ze uiteraard op het goud had gehoopt maar dat “een snellere tijd er vandaag niet inzat”.

Van Vleuten is vijfde

Annemiek van Vleuten reed met haar vijfde plaats eveneens een puike tijdrit, maar kwam 25 tellen tekort om de wereldtitel te pakken. De Nederlandse kwam tijdens de Spelen in Rio, op weg naar goud, nog onfortuinlijk ten val. Na afloop verklaarde ze tegenover de NOS misschien wat te voorzichtig te zijn gestart in de Qatarese hitte, waar de temperatuur opliep tot 40 graden.

“Dat had ik anders gedaan als ik het over mocht doen. Maar onder deze omstandigheden had ik nog nooit gefietst.”

De derde renster uit de Oranje equipe, Anna van der Breggen, reed geen beste race tegen de klok: ze werd dertiende op ruim twee minuten. In Brazilië afgelopen zomer was zij juist de beste Nederlandse met een bronzen plak op de tijdrit en de overwinning in de wegwedstrijd.

Neben eenmaal eerder wereldkampioen

Het is niet voor het eerst dat Neben de regenboogtrui mag aantrekken: de 41-jarige Amerikaanse was in 2008 al eens de beste ter wereld. De kampioene van vorig jaar, Lisa Brennauer werd zesde. De winnaares van Olympisch goud Kirstin Armstrong deed niet mee aan de titelstrijd in Qatar.