Zeker vijftien doden bij aanval op heiligdom Kabul

Zeker 36 mensen raakten gewond en een onbekend aantal werd ontvoerd bij een aanval op een shi’itisch heiligdom.

Een shi'itisch heiligdom in de Afghaanse hoofdstad Kabul.
Een shi'itisch heiligdom in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP

Bij een aanval op een shi’itisch heiligdom in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn dinsdag minstens veertien doden gevallen, onder wie één politieagent en één van de daders. Zeker 36 mensen raakten gewond en een onbekend aantal werd ontvoerd, meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken volgens persbureaus AFP en AP.

De aanval werd rond 20.00 uur lokale tijd uitgevoerd door zeker drie gewapende mannen die militaire uniforms droegen. Eén van hen werd doodgeschoten door de politie, de twee andere schutters hielden zich schuil binnen het heiligdom, dat werd ontruimd door de politie. Het is niet duidelijk of zij inmiddels zijn gepakt.

Shi’itische viering

Op het moment van de aanval bevonden zich honderden shi’itische moslims bij het heiligdom in Kabul. Zij vierden daar Asjoera, een islamitische gedenkdag voor de dood van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed. In het verleden waren shi’itische vieringen in Kabul vaker het doelwit van aanslagen: afgelopen juli kwamen tachtig mensen om, in 2011 vielen 54 doden.

Woensdag is een nationale vrije dag in Afghanistan. De politie heeft mensen gewaarschuwd voor nieuwe aanslagen bij shi’itische heiligdommen. Shi’ieten vormen ongeveer 15 procent van de dertig miljoen inwoners van Afghanistan. Militante sunnieten, zoals terreurgroepen Talibaan en Islamitische Staat, zien shi’ieten als afvalligen en vallen met regelmaat shi’itische moskeeën en openbare rituelen aan, zo stelt AP.

    • Etienne Verschuren