Opinie

Wielerunie UCI, pooier in opleiding

peterwinnen0

‘Hallucinant”, zo werden bepaalde video’s aangekondigd op de internetpagina van een Vlaamse krant. Maar waren de beelden werkelijk hallucinant? Jawel. Ik zag een paar dames in skinsuit, min of meer van de wereld, tegen een dranghek liggen. Ze waren net klaar met hun missie: de wereldkampioenschappen wielrennen op het onderdeel ploegentijdrit in Qatar. De longen zaten vol hete glassplinters.

De WK wielrennen zijn al langer mikpunt van spot. De internationale wielerunie UCI heeft als leerlingpooier de kampioenschappen verkocht aan een oliestaatje waarvan inwoners de airco van hun huizen en auto’s als het gangbare klimaat beschouwen.

De subliemere pooiers van de internationale voetbalfederatie hebben het WK voetbal van 2022 ook verkocht aan Qatar, maar 2022 zal geen hallucinante beelden opleveren van door hitte bevangen spelers. Elk stadion wordt uitgerust met een batterij airco’s waarmee je zelfs de opwarming van de aarde een halt kunt toeroepen.

Qatar houdt van mensen. Qatar houdt zelfs van de uit Pakistan en India geïmporteerde werknemers die de stadioncomplexen opbouwen, waarvan er regelmatig eentje verongelukt of bezwijkt in de hitte van de bouwput. De immens dankbare lieden accepteren het hongerloontje vrijwillig, en worden dientengevolge eervol opgenomen in de vaart der volkeren.

Emir Tamim bin Hamad al-Thani zal niet uit zijn evenwicht geraakt zijn van een paar video’s op internet. Die gevloerde wielrensters hebben hun uiterste best gedaan op het door gerespecteerde slaven aangelegde asfaltstroken door de woestijn. Eer de dames kritiek uiten moeten ze maar eens aan de inzet van de laatsten denken.

Een tijdje geleden gaf de UCI een even schuldbewust als instructief boekje uit voor wielrenners en -rensters met als titel Beat the Heat. Met andere woorden: hoe versla je de woestijn van Qatar? Een interessant hoofdstukje daarin, ik vertaal het vrij: vrouwen hebben het zwaarder dan mannen. Vrouwen zijn namelijk slechte zweters.

Donald Trump zou toeteren: dan hadden ze maar geen vrouw moeten worden!

Trump, overigens, was ooit initiatiefnemer van, en geldschieter achter een etappewedstrijd in de Verenigde Staten. Eind jaren tachtig was het. Ik was helaas niet geselecteerd, maar de renners en vooral de Grote Ploegleider Peter Post kwamen terug met zwierige verhalen. De visionair had hun de toekomst van het wielrennen laten zien.

De Trump Tour stierf een stille dood.

Terug naar de ploegentijdrit in Qatar. Na de vrouwen kwamen de mannen in actie. Over de hitte geen klacht gehoord. Misschien kwam het omdat de temperatuur intussen gezakt was naar een acceptabele 37 graden.

De wielerlegende Eddy Merckx, huisvriend en adviseur van de emir, voorspelt dat het in de loop van de week nog een fractie koeler wordt. Dat er tijdens de wegwedstrijden van komend weekend niet meer dan vijf schorpioenen hun kop boven het zand uit steken om het peloton te zien passeren vindt de legende niet direct een probleem.