Wie samen eet, presteert beter

lunchen op het werk

Lunchen achter je bureau? Dat is minder efficiënt dan je denkt.

Illustratie Tomas Schats

Drie minuten voor twaalf: de eerste collega begint al wat onrustig op zijn stoel te draaien. ‘Gaan jullie mee lunchen?’, klinkt het niet veel later. ‘Ik haal straks wel wat’, zucht je. Want eigenlijk is er veel te veel te doen vandaag. En zo’n lunch, dat voelt toch een beetje als tijdverspilling. Uit onderzoek van cateraar Eurest bleek afgelopen week dat een op de vijf Nederlandse werknemers achter zijn of haar bureau luncht. 65 procent doet dat wel samen met collega’s, en iets meer dan de helft van de werknemers gaat voor een broodje de deur uit. Eurest voerde het onderzoek uit onder 9.477 werknemers in tien Europese landen, waaronder 1.120 in Nederland.

Van die Nederlandse werknemers duurde de gemiddelde lunch bovendien slechts 26 minuten – het kortst van alle onderzochte landen, en veel korter dan in Portugal en Italië bijvoorbeeld, waar men zeker 50 minuten pauze neemt. Zien we eten op het werk te vaak als een noodzakelijk kwaad? Eigenlijk wel. Want niets blijkt zo effectief voor het ‘groepsgevoel’ als een gezamenlijke lunch. En die betrokkenheid, daar gaan we weer harder van werken.

Brandweerkazernes

Zo ontdekten Kevin Kniffin en zijn collega’s van de Cornell University in New York vorig jaar dat werknemers die gezamenlijk eten, beter presteren. Voor het onderzoek volgden Kniffin en zijn team dertien brandweerkazernes met in totaal 395 brandweerlieden. Meedoen met het gezamenlijke maal was in geen van de kazernes verplicht, maar in de helft van de gevallen wel de norm. Hadden werknemers avonddienst? Dan aten ze soms zelfs twee keer: een keer thuis met het gezin, een keer met collega’s in de kazerne.

En wat bleek: brandweerlieden die samen aten scoorden dubbel zo hoog op de mate van samenwerken en groepsprestaties. Zorg er als bedrijf daarom voor dat de voorzieningen binnenshuis dusdanig zijn, dat niemand in de verleiding komt de deur uit te gaan, en de kans dat de lunch gezamenlijk genuttigd wordt zo groot mogelijk is, stelt Kniffin. Prijzen doet hij Google in dit geval, dat gratis maaltijden in een niet al te klinische kantine serveert.

Lees ook: Hoe creëer je een wonderteam?

Maar, don’t overdo it, zo stelt Kniffin. Zo’n gezamenlijke lunch heeft namelijk ook nadelen. Een ervan is te rigide groepsvorming. Zijn er bijvoorbeeld verschillende teams binnen een bedrijf werkzaam, die onafhankelijk van elkaar opereren, maar wél veel met elkaar te maken hebben? Dan kunnen zulke teams te zeer naar binnen gericht worden. Een ander nadeel is de angst buitengesloten te worden, of het daadwerkelijke buitensluiten van sommige collega’s.

Lunchen met een afwisselende samenstelling van collega’s is daarom ideaal. En dat bescheiden halfuurtje? Ach, zolang je tussen het eten door maar genoeg tijd over hebt met elkaar te praten.