Wetsvoorstel

Kamermeerderheid stemt toch tegen eigen begroting voor de rechtspraak

Onder druk van het kabinet heeft coalitiepartij PvdA tegen een eigen begroting voor de rechtspraak gestemd. Daardoor was er dinsdag tegen alle verwachtingen in geen Kamermeerderheid voor het voorstel van onder meer de SP, D66 en de ChristenUnie bij de stemmingen van dinsdagmiddag. Begin vorige week zei PvdA-justitiewoordvoerder Jeroen Recourt nog tegen NRC dat hij dit voorstel wilde steunen, omdat hiermee de onafhankelijke positie van de rechtspraak wordt benadrukt. Toen was al bekend dat het kabinet ertegen is, maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte er nog geen groot punt van. Hij noemde het vooral een symbolische verandering, die weinig inhoudelijke gevolgen heeft.

Eind vorige week was Dijsselbloem ineens wel uitgesproken, in een Kamerbrief. Hij ontraadde het voorstel „met klem”, juist omdat er volgens hem geen enkele aanleiding is om de financiering van de rechtspraak te veranderen. In een fractievergadering besloot de PvdA dinsdagochtend om het voorstel niet te steunen, ook al wilde Kamerlid Recourt dat wel graag. „Ik heb een nederlaag geleden op dit punt”, erkent hij desgevraagd. „Dat het kabinet dit amendement met klem heeft ontraden, weegt zwaar voor ons als coalitiepartij.” Initiatiefnemer Michiel van Nispen (SP) baalt ervan dat hij zijn meerderheid is kwijtgeraakt. (NRC)