Vrachtverkeer verboden op Merwedebrug bij Gorinchem

Er zijn haarscheurtjes ontdekt, waardoor zo’n 18.000 vrachtwagens per dag nu om moeten rijden.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Er mag geen vrachtverkeer meer rijden over de Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem, vanwege haarscheurtjes in de constructie. Dat heeft Rijkswaterstaat dinsdag bekendgemaakt. Het verbod geldt voor beide richtingen van de brug.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Merwedebrug #A27 niet toegankelijk voor vrachtverkeer zwaarder dan 3,5 ton. Omleiding via #A2 #A16. Brug wel beschikbaar voor personenauto’s

Vorige week werd al besloten dat vrachtwagens zwaarder dan 60 ton geen gebruik meer mochten maken van de brug. Aan de noordelijke boog van de brug werden scheurtjes ontdekt. Naar aanleiding daarvan werd ook de zuidelijke boog onderzocht. In de nacht van maandag op dinsdag werden de resultaten daarvan bekend. De situatie is daar ernstiger, zegt Rijkswaterstaat. Daarop is besloten helemaal geen vrachtverkeer meer toe te laten.

Tekst gaat verder onder kaart

Per dag rijden er tot zo’n 18.000 vrachtwagens over de brug. Die moeten nu omrijden. Dat kan ook gevolgen hebben voor de drukte op andere snelwegen, zoals op de A16, het westelijke alternatief om over het water te komen, of de A2, die oostelijker ligt. Zowel de VID als de ANWB raden vrachtverkeer aan om te rijden via de A15, de A2 en de A59.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer #A27 Breda<->Gorinchem. Er mag nu helemaal Geen !!! vrachtverkeer meer over de Merwedebrug bij Gorinchem. Omrijden (A15, A2, A59)

De schade kwam aan het licht door inspecties in het kader van de verbreding van de A27. De stalen draagbalken zouden mogelijk overbelast zijn, bleek uit berekeningen. Daarop werd nader onderzoek verricht. Hoe lang de reparaties gaan duren is nog onbekend.