Turkije arresteert 125 agenten wegens banden met Gülen

Vorige week werden ruim 12.000 agenten geschorst wegens vermeende banden met de beweging die volgens president Erdogan achter de mislukte staatsgreep zit.

Turkse politieagenten in actie tijdens een demonstratie in Ankara.
Turkse politieagenten in actie tijdens een demonstratie in Ankara. Foto Burhan Ozbilici/AP

Een Turkse aanklager heeft opdracht gegeven tot de arrestatie van 125 agenten in verband met hun betrokkenheid bij de Gülen-beweging. Volgens de Turkse president Erdogan zit die beweging achter de mislukte staatsgreep in juli.

Volgens Reuters is het de tweede keer dat de Turkse overheid opdracht geeft tot arrestaties binnen het Turkse politiekorps. Vorige week werden nog ruim twaalfduizend agenten geschorst. Sinds de mislukte coup zijn er ruim dertigduizend mensen opgepakt en meer dan honderdduizend rechters, legerofficiers, agenten, leraren en andere mensen in overheidsdienst ontslagen wegens vermeende banden met Gülen.

Fethullah Gülen is een islamitische geestelijke en de politieke rivaal van Erdogan. Gülen wordt door de Turkse president gezien als het meesterbrein achter de poging hem de macht te ontnemen. Hij verblijft in ballingschap in de VS.

Spanningen tussen aanhangers van Erdogans AKP-partij en aanhangers van Gülen hebben wereldwijd voor escalerende situaties tussen de twee groepen gezorgd. In Nederland zijn er in de omgeving van Rotterdam al tweemaal arrestaties geweest in verband met onderlinge dreigingen. Ook was er veel onrust op Nederlandse scholen waar de Gülen-beweging volgens critici de eigen leer zou verspreiden.

Lees ook over de YTB, het departement voor Turken in het buitenland en verwante gemeenschappen: Een Turkse lange arm? ‘Het probleem is de Europese paniek’

Noodtoestand

Vorige week maandag werd de noodtoestand in Turkije met drie maanden verlengd. Volgens president Erdogan is meer tijd nodig om de verantwoordelijken voor de staatsgreep op te sporen. Hij suggereerde eerder dat de noodtoestand meer dan een jaar kan duren.

Vanuit het Westen klinkt er veel kritiek op de zuiveringsprocedures van Erdogan. De president zou volgens mensenrechtenorganisaties, Europese politici en de Turkse oppositie de noodtoestand gebruiken om critici de mond te snoeren.