De Thuiskok: Geroosterde broccoli

Ik heb niets tegen vegetarisch eten, maar bij bepaalde vegetarische ingrediënten heb ik soms mijn bedenkingen. Nu is het een kwestie van smaak, maar ik vind het bijvoorbeeld vrij veel moeite kosten voordat tofu echt lekker smaakt. Bij halloumi heb ik die bedenkingen helemaal niet. De oorspronkelijk Cypriotische kaas, die qua structuur lijkt op mozzarella en qua smaak meer op feta, is een geweldige smaakmaker in allerlei soort gerechten, en geeft body aan recepten die verder teren op veel groentes en kruiden. Een fijn ingrediënt om ovengerechten mee te maken.

Verwarm voor de gekaramelliseerde prei twee eetlepels olie en boter in een grote antiaanbakpan op matig vuur. Voeg prei en tijm toe en bak 10 minuten of tot de prei zacht is. Roer af en toe. Voeg azijn, stroop en zout en peper toe en bak nog 5 minuten of tot de prei gekaramelliseerd is. Zet apart. Verwarm de oven voor op 220 graden /gasstand 7. Breng bouillon en water op hoog vuur aan de kook in een grote pan met dikke bodem. Voeg de broccoli toe en kook 4-5 minuten of tot hij beetgaar is. Giet af, laat afkoelen. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak in elk stronkje broccoli 3 inkepingen met steeds 3 cm tussenruimte. Vul iedere inkeping met prei, halloumi en salie. Druppel er olie over en bestrooi met zout en peper. Zet 10 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.