Spietsmuis

‘Een muis, een muis!” roept een collega. Een levend dier in het Natuurhistorisch Museum is zeldzaam. De muis blijkt niet binnen maar buiten te zitten, op een richel langs de gevel. De huismuis (Mus musculus) zit onbeweeglijk tussen de antiduivenpinnen. Er ontstaat discussie hoe het diertje op die onbereikbare plek op vijftien meter hoogte terechtgekomen is. Ook zijn immobiliteit roept vragen op. Als de muis een beetje beweegt, is dat snel duidelijk: hij zit met zijn achterpoot vast aan een van de duivenpinnen. Het arme knaagdier moet van het dak gevallen zijn en is op een duivenpin gespietst. De publieksbegeleiders kunnen het dierenleed niet aanzien. De conservator en ondergetekende maken vast ruimte in de expositie ‘Dode dieren met een verhaal’ en de ecologen van Bureau Stadsnatuur zetten een reddingsactie op. Vanuit een raam wordt met een hark en aan elkaar geplakte pvc-buizen tien meter lengte overbrugd om de muis los te wippen. De spietsmuis tuimelt naar beneden, rent weg. En zet zijn bestaan voort als levend dier met een verhaal.