Trump en Clinton: een smerig duet waar de media verzot op zijn

De Nederlandse tv kreeg maar geen genoeg van het tweede Amerikaanse verkiezingsdebat. De meest briljante nabespreking kwam van LuckyTV.

LuckyTV laat Trump en Clinton een duet zingen ('DWDD').
LuckyTV laat Trump en Clinton een duet zingen ('DWDD').

Hoe smerig en laag dat Amerikaanse verkiezingsdebat geweest was, daar kon de tv gisteravond maar geen genoeg van krijgen. Alleen het NOS Jeugdjournaal („Gouden Boekenstapel voor Carry Slee wegens verkoop van 5 miljoen boeken”) zag er geen onderwerp in. De meest briljante nabespreking leverde LuckyTV in de vorm van een hermontage, waarin het leek of Donald Trump en Hillary Clinton I’ve Had the Time of My Life zongen, het duet uit Dirty Dancing.

Tekst gaat verder onder de video

Bijna elk programma had minstens twee duiders nodig om te analyseren wat nu het allersmerigste en het allerlaagste was geweest. En hoe schadelijk dat natuurlijk voor de democratie was. Merkwaardig genoeg werd relatief weinig stilgestaan bij die momenten dat er wel inhoudelijke barsten zichtbaar werden, zoals het meningsverschil over Syrië tussen Trump en zijn beoogde vice-president Mike Pence. We moeten het natuurlijk niet te ingewikkeld maken, die buitenlandse politiek.

Ik begin de verontwaardiging in de media over het Amerikaanse circus nogal hypocriet te vinden, omdat het veelal dezelfde media zijn die de polarisatie altijd gretig hebben verslagen en zelfs voor een belangrijk deel gecreëerd hebben. Het is de televisie die Trump (Verdonk, Wilders) gebaard heeft, en niet andersom. Door de overmatige media-aandacht voor hun opvattingen, zijn die aanvaardbaarder geworden.

Lees ook: Eenzame Trump is gevaarlijk in naargeestig tv-debat met Clinton

Een vergelijkbaar fenomeen legt Gideon Levy bloot in de aardige documentaire Klimaatontkenners (2DOC/BNN-VARA). Hij stelt dat het klimaatakoord van Parijs wordt tegengehouden door de Republikeinse meerderheid in beide Huizen in Washington. Die laat zich vooral informeren door wetenschappers als natuurkundige William Happer (Princeton) en David Kreutzer (denktank Heritage Foundation). Levy bezoekt hen beiden en laat zich uitleggen dat kooldioxide heel goed is voor mens en natuur, we hebben er eigenlijk te weinig van. Het klimaat verandert helemaal niet, de ijskappen aan de Pool smelten evenmin.

Ook al is dit voor 97% van de andere wetenschappers complete lariekoek, goed betaald ingestoken door de fossielebrandstoflobby, ze worden ook geciteerd door New York Times en andere respectabele media, die menen dit geluid ook te moeten laten horen. En daarmee is het ontkennende gepruttel min of meer gepromoveerd tot een serieus standpunt.

In Florida laat Levy zien dat kustbewoners al regelmatig natte voeten krijgen. Maar het woord ‘zeespiegelstijging’ mag door ambtenaren van de staat Florida niet gebruikt worden, op straffe van verdonkeremaning van het betreffende rapport.

Het is een ideetje. Als we nu eens met z’n allen deden of terrorclowns in het algemeen en Trump in het bijzonder niet bestonden. Net als kaboutertjes. Heel benieuwd wat er dan zou gebeuren. Het is er alleen nu te laat voor.