‘Separatist’ Piqué is wel klaar met Spanje

Spaans voetbal

FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué is in Spanje de gebeten hond. De Catalaan wil het liefst stoppen bij de nationale ploeg.

Foto Hektor Pustina/AP

Al vrij vroeg in de wedstrijd tussen Albanië en Spanje ging het los op Twitter. Net zoals bij eerdere duels van La Roja was Gerard Piqué Bernabéu (29) het middelpunt van kritiek. Kijkers ontdekten dat de verdediger van FC Barcelona de mouw van zijn shirt had afgeknipt. Hij speelde zonder de kleuren van de Spaanse vlag! De zoveelste rel was geboren. Piqué werd als Catalaanse separatist afgeserveerd op de sociale media.

Voor Piqué bleek het de druppel. De international maakte direct na het duel in de catacomben van het stadion Loro Boriçi zijn afscheid bij de Spaanse ploeg bekend. Na het WK van 2018. Dat nog wel. Maar hij deed dit niet zonder terug te slaan naar zijn belagers. Als bewijsstuk had hij een shirt met lange mouwen van Sergio Ramos in handen. De Spaanse vlag ontbrak hier. Piqué had de mouw slechts afgeknipt omdat die te kort voor hem was en niet lekker zat.

Het voorval is illustratief voor de vertroebelde relatie tussen Piqué en een deel van het Spaanse voetbalpubliek. De liefde is allang verdwenen. Spanje koestert Piqué als een van de beste centrale verdedigers ter wereld en de voetballer heeft La Roja nodig om als international op het hoogste niveau te kunnen stralen.

De vertrouwensband tussen fan en voetballer is verbroken. „Ik ben het zat. Hopelijk word ik na het WK met rust gelaten. Ik ben samen met bondscoach Julen Lopetegui aan de kwalificaties begonnen, dus dan maken we het ook samen af”, zo verwoordde Piqué waarom hij niet abrupt stopt.

Hij liep na het mislukte WK in Brazilië al even met de gedachte rond te stoppen. Maar dat was vooral op sportieve gronden. Als koppel met Sergio Ramos bleef hij echter onder Vicente del Bosque onomstreden. In het Spaanse elftal streden de twee verdedigers voor hetzelfde doel. De rest van het jaar stonden ze als spelers van FC Barcelona en Real Madrid recht tegenover elkaar. En met de steeds luidere roep om Catalaanse onafhankelijkheid, steeg de rivaliteit boven het voetbal uit. Catalonië versus Spanje. Zo ging Piqué die strijd aan door als speler van Spanje in het Catalaans te antwoorden.

In het shirt van Barcelona ging hij verder. Zo riep hij in 2010 het publiek al eens op al springend de tekst te schreeuwen: „Wie niet springt, is een Madrileen.” Het werd afgedaan als al dan niet misplaatste voetbalhumor. De ‘grap’ die hij vorig jaar maakte viel verkeerd. Hij bedankte zanger Kevin Roldán voor zijn aandeel bij het verval van Real Madrid. De Colombiaanse artiest had opgetreden op Ronaldo’s verjaardag, kort nadat de ploeg met 4-0 had verloren van Atlético Madrid. De dansende spelers en treurende fans stonden symbool voor het gebrek aan eenheid bij Real. „Bedankt Kevin, het begon allemaal bij jou”, riep Piqué terwijl Barcelona drie titels vierde.

Fans van Real Madrid namen een paar dagen later wraak tijdens een interland van Spanje tegen Costa Rica. Bij elk balcontact van de Catalaan klonk er gefluit van de tribunes. Hij is sindsdien ‘de anti-Madrid’. Piqué probeerde zich doof te houden voor de reacties van het eigen publiek en stelde graag voor Spanje te spelen. Oud-Ajacied Oleguer Presas is de enige Catalaan die heeft bedankt voor Spanje. Daarnaast weigerden de Bask Inaxio Kortabarria en de Galiciër Nacho Fernández voor de nationale ploeg te spelen.

Tijdens het EK van afgelopen zomer nam Piqué revanche met een rake kopbal tegen Tsjechië. De Madrileense sportkrant AS kopte de volgende dag: Gracias Piqué! En La Razon schilderde hem zelfs af als ‘nationale held’. Dat ging zelfs de Catalaan Piqué te ver. Een week later was hij alweer in opspraak. Op beelden was te zien dat Piqué zijn middelvinger liet zien tijdens het volkslied van Spanje. „Ik kruiste slechts mijn vingers”, luidde zijn verweer.

Piqué bleef zich op de sociale media en daarbuiten profileren als Catalaan, die zich het liefst af zou scheiden van Spanje. Hij was met zijn zoon Milan in de straten van Barcelona te zien toen Catalonië op 11 september demonstreerde voor onafhankelijkheid. Piqué plantte na het winnen van de Champions League in 2015 de Catalaanse vlag in de middencirkel.

En hij sprak zich uit voor een referendum over de toekomst van Catalonië. De Catalaanse regioregering heeft aangekondigd dat in september 2017 hoe dan ook de bevolking om haar mening zal worden gevraagd. ‘Madrid’ zal dat met de Grondwet in de hand verbieden.

Als voetballer wil Piqué zijn relatie met Spanje in de zomer van 2018 verbreken. Zijn afscheidstournee zal ongetwijfeld met een hoop gefluit worden begeleid. Daarmee behoort hij straks samen met Puyol, Xavi, Villa, Casillas, Xabi Alonso en Capdevilla tot het rijtje van Spaanse wereldkampioenen die zonder enige hommage het Spaanse elftal hebben verlaten. Als Piqué over twee jaar de kleuren van een onafhankelijk Catalonië kan verdedigen, zal hij vast vol trots nog wel even doorgaan als international.