Samsung stopt productie Galaxy Note 7 definitief

Dat doet het bedrijf omwille van de “consumentenveiligheid”. Eerder zette het bedrijf de verkoop al stil.

Foto Kim Hong-Ji / Reuters

Elektronicafabrikant Samsung heeft de productie van de geplaagde Galaxy Note 7-smartphone stopgezet en zal die niet meer hervatten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een verklaring aan de Zuid-Koreaanse beursautoriteiten, meldt persbureau AP. De productie wordt stopgezet uit het oogpunt van consumentenveiligheid, aldus Samsung.

Eerder op dinsdag riep Samsung winkeliers wereldwijd op de smartphone niet meer te verkopen. Oude modellen moeten ook niet meer omgeruild worden voor vervangende.

De Zuid-Koreaanse fabrikant riep gebruikers van de Galaxy Note 7 op de smartphone uit te zetten en niet meer te gebruiken. Die oproep geldt voor zowel de originele telefoon als de vervangende variant.

Na de lancering van het meest luxe model van Samsung in augustus, kwamen er al snel berichten binnen dat van ruim dertig exemplaren de accu in brand was gevlogen of ontploft. Daarom besloot Samsung dat de miljoenen al verkochte telefoons omgeruild moesten worden voor vervangende toestellen. Bij die telefoons bleek het probleem echter nog niet verholpen.

Lees ook deze vier vragen en antwoorden over de Galaxy Note 7: Wat is er mis met de Samsung-accu?

Samsung bracht maandag naar buiten de “productievolumes te hebben aangepast”. In Amerika en Groot-Brittannië besloten enkele providers de telefoon al niet meer aan hun klanten uit te leveren. De lancering van de Galaxy Note 7 in Nederland, gepland voor 10 oktober, werd voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Op de beurs is een aandeel van het bedrijf sinds vrijdag 9 procent minder waard geworden. Naast een deuk in het imago loopt het bedrijf mogelijk ook miljarden schade op.