Recensie

Recensie

Reclame voor de natuur

Verkiezing

Wat is het mooiste natuurgebied van Nederland? Jij bepaalt, de minister betaalt. De winnaar krijgt 300.000 euro.

Het is natuurlijk een hachelijke onderneming om een wedstrijd uit te schrijven welk natuurgebied in Nederland het mooiste is. Zijn die gebieden wel te vergelijken? En wie bepaalt wat mooi is? Toch besloot staatssecretaris Martijn van Dam (Natuur, PvdA) dit voorjaar deze verkiezing te organiseren. De natuurbeweging kon een oppeppertje wel gebruiken. Er is de afgelopen jaren fors bezuinigd op natuur, maar dat hoeft heus geen ramp te zijn, aldus het kabinet, als burgers en bedrijven zelf, als „energieke samenleving”, maar eens wat vaker de handen uit de mouwen steken. En eens wat vaker trots zijn op de natuur die Nederland al heeft, in plaats van te klagen over het gebrek daaraan.

De afgelopen maanden hebben alle beheerders van natuurgebieden reclame voor zichzelf mogen maken voor een vakjury onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven. Die heeft maandagavond dertien gebieden genomineerd. Vanaf dat moment mochten alle Nederlanders een stem op hun favoriet uitbrengen.

Een tikje verrassend is de lijst met nominaties wel, want Nederland telt twintig nationale parken en die staan dus niet allemaal op de lijst. Er zitten bovendien drie nationale parken in oprichting bij: Hollandse Duinen in Zuid-Holland, Van Gogh Nationaal Park in Brabant en Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland.

Grote kanshebber voor de overwinning is de vertrouwde Veluwe, al was het maar omdat Nederlanders volgens onderzoek een grote voorkeur hebben voor bossen. Een gouwe ouwe is de Biesbosch, goed voor veel gezellige bevers en bootjesvertier. Andere kanshebbers zijn de Wadden, vaak beschouwd als „laatste stukje echte wildernis” in Nederland. Ook het natuurgebied Nieuw Land, met de Oostvaardersplassen, maakt een kans, als nieuw aangelegde wildernis. Maar vlak natuurlijk ook de kust niet uit. Is Nederland geen waterland? En is de kust nu juist niet de streek waar Duitsers en Belgen ons land zo om waarderen? De kust, waarover zo veel burgers zich zorgen maken door de almaar voortgaande bebouwing? En dan de Wieden-Weeribben, het nationale park dat twaalf jaar geleden in een reeks tv-programma’s werd verkozen tot de „mooiste plek van Nederland”. Ook de natuur op het eiland Saba en de omringende zee is genomineerd. Mooie, on-Hollandse natuur.

De drie gebieden met de meeste stemmen krijgen het stempel ‘nationaal park van wereldklasse’ en ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro voor „kwaliteitsverbetering”. Ook worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als „iconen van de Nederlandse natuur”. Wat staatssecretaris Van Dam daarbij voor ogen staat, is dat de „verhalen” over onze natuur aansprekender worden verteld, zo zei hij tijdens een speech eerder dit jaar. Zijn woorden laten niet het hart van iedere natuurliefhebber kloppen. „We moeten mensen dus meer verleiden”, zei Van Dam. „Met wandel- en fietspaden en kopjes koffie. Maar ook met een avonturenpark voor kinderen. Met een kabelbaan of klimparcours. Of met een tour met een virtual-reality-bril, waarmee turfstekers letterlijk uit het moeras tevoorschijn komen. Met drijvende minirestaurantjes. En picknickmanden met streekproducten. Wie weet, overnachten in een lodge op het water of in een zelf te bouwen boomhut.”

Naast de drie door het publiek uitverkoren gebieden kan nog een vierde gebied als winnaar worden aangewezen, door de vakjury.

Stemmen op het mooiste stukje natuur kan t/m 31 oktober op mooistenatuurgebied.nl.