Huurders hebben na hennepteelt recht op wonen

Groningen

Een ‘hennepgezin’ staat sinds december op straat in Groningen. Ze krijgen geen huurhuis meer in de stad.

Archiefbeeld van wietplanten.
Archiefbeeld van wietplanten. Foto ANP.

Woningbouwcorporaties in de stad Groningen mogen huurders niet langer urgentie weigeren als ze betrapt zijn op hennepteelt in huis. Dat heeft de voorzieningenrechter in Groningen bepaald. Hiermee haalt de rechter een streep door een maatregel die getroffen is op basis van het gemeentelijke hennepconvenant.

Al sinds 2006 bestrijden in de stad Groningen gemeente, politie, Openbaar Ministerie (OM), netbeheerder en woningbouwcorporaties samen de thuisteelt. Begin dit jaar is de samenwerking uitgebreid naar heel Noord-Nederland en doen ook waterbedrijven en uitkeringsinstantie UWV mee. Daarbij kan „een breed scala aan sancties en maatregelen worden opgelegd”, aldus het OM.

Uitgesloten van sociale huurwoningen

Een van die maatregelen is dat huurders betrapt op thuisteelt, ten minste twee jaar lang worden uitgesloten van alle sociale huurwoningen in de stad. Ze belanden op een zwarte lijst. Dat gebeurde ook met het gezin dat advocaat Tim Bodewes van het kantoor Bout Advocaten bijstaat. Vader kreeg een voorwaardelijke werkstraf en zijn vriendin en drie minderjarige kinderen werden tien maanden geleden op straat gezet. Ze wonen nu op een motorbootje van opa.

Lees ook het verhaal van de familie: Overleven op acht vierkante meter

Ook het Leger des Heils dat een woning voor de familie wilde huren kreeg nul op rekwest bij de woningcorporaties. Half juli diende de gezinscoach een verzoek om urgentie in, vorige week vroeg Bodewes de rechter om een voorlopige voorziening. Het hennepconvenant biedt volgens de rechter geen wettelijke grondslag voor het weigeren van woonurgentie. Kennelijk hebben in Groningen woningcorporaties de bevoegdheid te beslissen over urgentie, overweegt de rechter in de nog niet gepubliceerde uitspraak, maar nergens blijkt dat woningcorporaties ook de bevoegdheid hebben daarover regels vast te stellen.

Negatieve verhuurdersverklaring

In hoeverre het strikte Groningse beleid ook praktijk is in de rest van Nederland, is niet bekend. Wel gebeurt het in andere gemeenten dat woningcorporaties huurders die betrapt zijn op thuisteelt, geen woning meer aanbieden. Vaak kunnen ze dan terecht bij een andere corporatie. Of ze krijgen hulp van het Leger des Heils dat een woning voor ze huurt.

Het gezin is inmiddels door een woningcorporatie uitgenodigd komende donderdag een huurwoning in de stad Groningen te bezichtigen. Wel staat er nadrukkelijk bij dat de zogeheten verhuurdersverklaring gecontroleerd wordt. „Als u niet voldoet aan onze voorwaarden, vervalt de woningaanbieding.” En daarvoor houden beide ouders hun hart vast: „We hebben een negatieve verhuurdersverklaring.” Advocaat Tim Bodewes zal de woningcorporaties „dringend verzoeken” die verklaring terzijde te schuiven.

Update 17.45 uur De woordvoerder van de Groningse burgemeester Peter den Oudsten belt na de publicatie van dit stuk. Er is deze donderdag een overleg ingelast tussen gemeente en woningbouwcorporaties. Uitgangspunt is dat de familie alsnog een huurwoning aangeboden krijgt in de stad. Daar zal de burgemeester persoonlijk zorg voor dragen, aldus de woordvoerder. ,,Er zijn kinderen in het geding. In deze stad zetten we geen kinderen op straat.”