PWC vecht werkwijze van AFM aan bij de rechter na hoge boete

Toezichthouder

Accountant PwC is het oneens met toezichthouder AFM over een boete van 845.000 euro. Het onderzoek van de AFM deugt niet, volgens PwC.

Account PwC stapt naar de rechter om de werkwijze van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan te vechten. Dat zegt PWC-topman Peter van Mierlo dinsdag in Het Financieele Dagblad.

Aanleiding is een boete van 845.000 euro die de AFM in maart aan PwC oplegde, omdat het kantoor volgens de toezichthouder tekort was geschoten bij controles. PwC zegt dat het de firma niet om de boete te doen is, maar dat het bedrijf het principieel oneens is met de werkwijze van de AFM.

De overige drie grote accountants in Nederland (EY, KPMG, Deloitte), kregen om dezelfde reden boetes, die opliepen tot 2,2 miljoen euro. KPMG en Deloitte betaalden, maar EY en PwC tekenden bezwaar aan bij de toezichthouder. Nu de AFM in het geval van PwC het bezwaar heeft afgewezen, kan de accountant naar de rechter stappen.

De AFM beboette PwC omdat het bedrijf niet voldoende aan zijn zorgplicht had voldaan. De controlerende accountant van PwC zou zijn handtekening onder jaarrekeningen uit 2012 hebben gezet, zonder dat hij zeker kon zijn dat de gegevens klopten.

De AFM kwam tot dit oordeel nadat het vier van de tien controledossiers van PwC als ‘onvoldoende’ had bestempeld. De accountant vindt dat die conclusie niet kan worden getrokken uit individuele dossiers. PwC erkent dat de kwaliteit van de controle onvoldoende was, maar blijft bij het eindoordeel van zijn accountant.

Het grotere probleem is volgens PwC dat de regels rond de inspectieverplichting en de zorgplicht voor accountants „niet duidelijk” zijn. Ook vindt PwC dat de AFM als „normensteller, toezichthouder en boetebepaler” te veel petten op heeft.

Mocht PwC de zaak winnen, dan zal een eventuele vergoeding aan een goed doel worden besteed: een stichting die bijdraagt aan de verbetering van het accountantsberoep.