Politie verrichtte 21 arrestaties in Poelenburg

De aanhoudingen werden verricht nadat een groep vloggende jongeren gedurende meerdere dagen overlast veroorzaakte in de wijk.

Beeld van een aanhouding op 13 september jongstleden in de wijk Poelenburg.
Beeld van een aanhouding op 13 september jongstleden in de wijk Poelenburg. Foto Robin Utrecht/ ANP

In de wijk Poelenburg in Zaandam zijn afgelopen maand 21 arrestaties verricht vanwege overlast door jongeren. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindspersoon sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Poelenburg kwam vorige maand in het nieuws nadat een groep jongeren voor onrust zorgde in de wijk. Ze vielen onder meer bezoekers van een supermarkt lastig en intimideerden hen. Raadslid Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad deed aangifte nadat ze was lastiggevallen door hen. Onder meer Ismael I., de officieuze leider van de groep jongeren en fervent vlogger, werd opgepakt.

In totaal hebben volgens Van der Steur inmiddels 7 van de 21 arrestanten een boete gekregen. Vijf van hen moeten voor de rechter verschijnen, onder meer vanwege verstoring van de openbare orde, openlijke geweldpleging of vernieling, opruiing en het aanzetten tot geweld. Twee zaken zijn geseponeerd, terwijl een aantal onderzoeken nog loopt.

Lees ook: Zaanse agent haalt uit naar critici op politieoptreden tegen “treitervloggers”

Maatregelen

De gemeente Zaanstad nam naar aanleiding van de gebeurtenissen een aantal maatregelen. Zo werd er onder meer een samenscholingsverbod afgekondigd voor de wijk. Volgens de minister van Justitie is de onrust de laatste weken afgenomen.