Poetin zegt bezoek aan Frankrijk af

De diplomatieke spanningen tussen Rusland en Frankrijk zijn toegenomen omdat de landen het niet eens worden over de situatie in Syrië.

Vladimir Poetin en François Hollande tijdens de G20 in Sint-Petersburg.
Vladimir Poetin en François Hollande tijdens de G20 in Sint-Petersburg. Foto Eric Feferberg/AFP

De diplomatieke spanningen tussen Frankrijk en Rusland zijn weer verder toegenomen nadat Rusland dinsdagochtend liet weten dat president Poetin zijn bezoek aan Frankrijk heeft uitgesteld. De twee landen staan op gespannen voet met elkaar over de situatie in Syrië.

Poetin zou komend weekend in Parijs in het bijzijn van de Franse president Hollande een Russisch-orthodoxe kathedraal openen en een Russische kunstexpositie bezoeken. Daarna zouden de twee regeringsleiders een werkoverleg hebben over de situatie in Syrië en specifiek in de stad Aleppo. De Franse president liet echter maandag weten te twijfelen of hij Poetin wel wilde ontmoeten. Aanleiding daarvoor was het Russische veto in de VN-Veiligheidsraad dit weekend over een Frans-Spaanse resolutie over het beëindigen van de gewapende strijd in Syrië.

Lees ook over de botsende belangen van Rusland en het Westen in Syrië: Ruzie over ‘oorlogsmisdaden’ in Syrië

Rusland kondigde in eerste instantie aan dat het bezoek van Poetin los van Hollandes besluit zou doorgaan. Vanochtend hadden beide landen nog contact en deed Frankrijk een voorstel het bezoek van Poetin enkel aan Syrië te wijden, zo meldt Reuters. Hollande zou Poetin dan verder niet vergezellen bij andere activiteiten. Daarop besloot Rusland het bezoek van de Poetin uit te stellen. “De president is bereid Frankrijk te bezoeken als het Hollande uitkomt”, liet een Russische woordvoerder aan Reuters weten.

“We wachten tot dit moment komt.”

Frankrijk liet in een reactie weten dat “Hollande ten alle tijde bereid is Poetin te ontmoeten, zolang er een mogelijkheid is om vooruitgang te boeken in het vredesproces in Syrië”, schrijft AFP.

Poetin zou ook een bezoek brengen aan de Duitse hoofdstad Berlijn, om daar met Duitse, Franse en Oekraïense leiders te praten over de crisis in Oost-Oekraïne. Of die ontmoeting doorgaat is niet bekend, al liet een Russische woordvoerder aan AP weten dat er voorbereidingen voor dat overleg worden getroffen.

Buiten de VN om

Zowel Rusland als Frankrijk zijn permanent lid van de VN-Veiligheidsraad en hebben daarom de macht om elke resolutie te vetoën. Frankrijk liet maandag blijken op zoek te gaan naar andere manieren om Rusland onder druk te zetten, nu dat via de VN onmogelijk is. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei dat zijn diplomaten kijken naar de mogelijkheid het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoek te laten doen naar Russische en Syrische oorlogsmisdaden in Aleppo.

Probleem van deze strategie is dat Syrië geen ICC-lidstaat is en daarom niet binnen de rechtsbevoegdheid van het Strafhof valt. Mocht een verdachte van een oorlogsmisdaad echter de nationaliteit hebben van een van de ICC-lidstaten, bijvoorbeeld de Syrisch-Franse nationaliteit, dan zou het recht van het strafhof wel gelden.

Sancties

Dinsdag is het oosten van Aleppo opnieuw hevig gebombardeerd door Russische bommenwerpers, zo laat het onafhankelijke Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten. Dat deel van de stad was in handen van de rebellen, maar die hebben zich steeds verder terug moeten trekken na aanhoudende beschietingen door het door Rusland gesteunde Syrische regeringsleger. Maandag liet Rusland weten de marinebasis in het Syrische Tartus uit te willen breiden. Vanuit die regio stijgen de gevechtsvliegtuigen op die Aleppo onder vuur nemen.

Lees ook over het geweld in Aleppo: De wapenstilstand redden terwijl de bommen vallen

De aanhoudende agressie van Rusland in Syrië lijkt ook invloed te hebben op de relatie tussen het land en de EU. Volgens Reuters is de kans toegenomen dat de EU de sancties die het tegen Rusland oplegde wegens de annexatie van de Krim - en die aflopen in januari - verlengt.