Opnieuw dode na schietpartij Amsterdam

Het is de derde vuurwapengerelateerde dode in de hoofdstad in een week tijd.

Forensisch onderzoek op de Meibergdreef in Amsterdam-Zuidoost, waar maandagavond een man werd doodgeschoten.
Forensisch onderzoek op de Meibergdreef in Amsterdam-Zuidoost, waar maandagavond een man werd doodgeschoten. Foto Michel van Bergen/ANP

Voor de derde keer in de afgelopen week is er in Amsterdam iemand om het leven gekomen na een schietpartij. Het laatste slachtoffer viel maandagavond nadat hij rond 23:30 uur in de buurt van het Academisch Medisch Centrum (AMC) was neergeschoten.

De man raakte bij de schietpartij ernstig gewond; omstanders en de hulpdiensten konden hem niet meer reanimeren. Na volgens ooggetuigen vijf schoten te hebben gelost, vluchtte de dader op een fiets. De politie zoekt een man met een rode jas en een petje.

Ruzie in horeca-gelegenheid

Volgens Het Parool is het slachtoffer de 24-jarige Isilnando K. De politie bevestigt slechts dat het slachtoffer een 24-jarige man is, en dat er geen sprake is geweest van een liquidatie. Er zou een mishandeling in een horecagelegenheid aan de schietpartij vooraf zijn gegaan.

K. zou verschillende keren veroordeeld zijn voor geweldsmisdrijven en afpersing. Afgelopen december zou hij veroordeeld zijn voor poging tot moord, nadat hij iemand zou hebben neergestoken in een flat in Amsterdam-Zuidoost.

Vierde geweldsdode in één week

Zaterdag werd op het Koningin Julianaplein een man geliquideerd in een parkeergarage, in het bijzijn van zijn vrouw en kind. De vrouw raakte zwaargewond, het kind kwam er zonder fysieke verwondingen vanaf. Eerder die ochtend was in Amsterdam-West al een 44-jarige man doodgeschoten. Twee mannen van 44 en 50 jaar raakten bij deze schietpartij gewond. De slachtoffers waren volgens de Amsterdamse politie geen zware criminelen.

Maandag maakte de politie bekend dat een dode man die donderdag aan de Barbusselaan in de Bijlmer werd gevonden, ook door geweld om het leven is gekomen. Daarmee komt het aantal geweldsdoden op vier.

Verder werd vorige week dinsdag een 42-jarige man op klaarlichte dag in zijn arm geschoten voor een basisschool. Kinderen van de school aan het Iwan Kantemanplein zagen de schietpartij gebeuren.