Ontslag met rozen

De juridisch medewerkster van adviesbureau Juridisch Geschil in Haarlem had nietsvermoedend aangekondigd die dag om zes uur naar huis te gaan. De werkdag zat erop. Maar dat bleek een inschattingsfout. Nog diezelfde avond werd ze gebeld door haar baas. Ze was per direct op non-actief gesteld en werd verzocht haar sleutels in te leveren en persoonlijke spullen op te halen.

Toen ze de ochtend daarna op kantoor verscheen, krabbelde hij tot haar verbazing terug. Hij had zich bedacht, ze kon gewoon blijven werken. Sterker nog, tijdens het gesprek dat daarop volgde, stelde hij haar voor om bij hem te komen douchen.

De vrouw meldde zich de rest van de dag ziek, maar haar baas wist haar ook thuis te vinden. Met rode rozen, cadeautjes en een kaartje met de tekst: „Welkom in mijn hart/leven, welkom m’n roosje”, stond hij niet veel later bij haar op de stoep.

Opnieuw volgde een afwijzing en opnieuw werd het haar baas te veel. Dat weekend ontving ze een e-mail met de mededeling dat ze op staande voet was ontslagen en dat ze niet meer op kantoor hoefde te verschijnen. De vrouw protesteerde, maar op haar brieven en sommaties tot doorbetaling van loon werd niet meer gereageerd.

Bij de rechtbank Noord-Holland vordert de vrouw een vergoeding van bijna 50.000 euro voor al het materiele en immateriële leed, plus betaling van het achterstallige salaris. De eigenaar van Juridisch Geschil komt niet opdagen en voert geen verweer. Omdat ook de kantonrechter geen dringende reden ziet voor het ontslag, wordt de vordering toegewezen.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:RBNHO:2016:6300