Nederlander doodgeschoten op de Filippijnen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het gaat om een 59-jarige Nederlander.

Archiefbeeld van het Filippijnse eiland Mindanao.
Archiefbeeld van het Filippijnse eiland Mindanao. Foto: Peter Binter

In de plaats Manticao op het Filippijnse eiland Mindanao is maandagavond een Nederlandse man doodgeschoten. Dat melden Filippijnse media dinsdag.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het slachtoffer een 59-jarige Nederlandse man is, en dat hij maandag rond 19.00 uur is neergeschoten. Het ministerie bevestigt verder dat een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld naar het incident, maar kan over de toedracht nog geen mededelingen doen. De Nederlandse ambassade werd dinsdagochtend door de plaatselijke politie geïnformeerd en heeft vervolgens de familie van de man ingelicht.

Filippijnse media melden dat de man door twee kogels in het hoofd is geraakt. Hij zou in het bijzijn geweest zijn van een 17-jarig meisje dat hij probeerde te versieren.

De plaats Manticao op het Filippijnse eiland Mindanao. De tekst loopt door na de kaart:

Onrust op de Filippijnen

Het is onduidelijk of de dood van de 59-jarige Nederlander verband houdt met de golf van geweld die over het land trekt. Na het aantreden van Rodrigo Duterte als president van de Filippijnen in mei, vielen in drie maanden tijd 1.800 drugsgerelateerde doden.

Bij zijn aantreden verklaarde Duterte de oorlog aan drugshandelaren en -gebruikers in het land. Het gewelddadige optreden van Duterte kon op veel kritiek rekenen van andere landen en internationale mensenrechtenorganisaties.