Motorclub dwong Panorama tot tekenen van contract

Publicatie tegengehouden Met bedreigingen en een contract dwong de top van No Surrender Panorama om af te zien van publicaties over de motorclub.

Foto Olaf Kraak/ANP

De leiding van motorclub No Surrender heeft in 2014 weekblad Panorama bedreigd om een publicatie over de motorclub tegen te houden. Twee kopstukken van No Surrender hebben hoofdredacteur Frans Lomans tegen zijn zin een contract laten ondertekenen waarin staat dat verslaggeefster Mylène de la Haye niet meer mag publiceren over de motorclub.

De politie heeft, zo bevestigt een woordvoerder, signalen dat de hoofdredacteur en verslaggever van Panorama voorafgaand aan de ondertekening van het contract ernstig zijn bedreigd. Rechercheurs hebben onlangs met Lomans gesproken over het voorval maar de hoofdredacteur heeft geen aangifte gedaan.

panorama_contract

Het contract tussen No Surrender en Panorama.

Onderzoek naar ex-leider Otto

De bedreiging van Panorama staat niet op zichzelf. De rechtbank bespreekt donderdag de voortgang van een strafrechtelijk onderzoek naar de oprichter en oud-leider van No Surrender: Klaas Otto. Hij zit sinds juli van dit jaar vast op verdenking van witwassen en van mishandeling en afpersing van autohandelaren uit Brabant. Ook heeft de politie signalen ontvangen van criminele informanten dat Otto vrouwen in zijn omgeving ernstig zou hebben mishandeld.

Lees ook het profiel van Otto: Een god met een motorclub

De bedreiging van Panorama-verslaggeefster Mylène de la Haye hangt samen met een serie die zij zou gaan maken over haar ervaringen bij No Surrender. Op uitnodiging van Otto start De la Haye in 2014 een vrouwenafdeling voor de club om een wekelijkse rubriek over te schrijven. De serie stopt al na twee afleveringen. De la Haye wilde een artikel publiceren waarin een verwijzing stond naar de criminele aspecten van de motorclub. Hierop ‘verbood’ Otto de publicatie en werden bedreigingen geuit jegens de verslaggeefster.

Op 3 juni 2014, een dag voordat deel 1 van de serie zou verschijnen, kreeg hoofdredacteur Frans Lomans bezoek van twee prominente leden van No Surrender. Zij kwamen met veel bombarie de redactie van Panorama in het hoofdkantoor van uitgever Sanoma in Hoofddorp binnenzetten en dwongen Lomans een contract te ondertekenen. In het contract, dat door Klaas Otto op zijn eigen Facebookpagina is gezet, staat dat er vanaf heden „geen enkele publicatie” meer zal plaatsvinden omdat mevrouw De la Haye „mondeling overeengekomen afspraken” niet is nagekomen.

Otto ontkent beschuldigingen

De la Haye mag vertrouwelijke stukken en correspondentie met leden of betrokkenen bij No Surrender niet publiceren. In het contract is een boeteclausule van 5.000 euro per dag opgenomen. Het contract is namens Klaas Otto ondertekend door No Surrender-leden ‘Ron’ en ‘Bas’ – laatstgenoemde betreft Sebastiaan ter W., onlangs veroordeeld tot vier jaar cel na deelname aan een schietpartij in Eindhoven.

Frans Lomans is niet bereikbaar voor commentaar. Mylène de la Haye wil niet inhoudelijk reageren. „Ik ben er voortijdig mee gestopt. Je bent vrij om je eigen conclusie te trekken waarom”, stelt ze. Klaas Otto laat via één van zijn advocaten weten alle beschuldigingen te ontkennen: „Klaas Otto heeft last van de beeldvorming rond zijn persoon.”