Merwedebrug bij Gorinchem gesloten voor vrachtverkeer

Scheurtjes
Foto ANP

Er mag geen vrachtverkeer meer rijden over de Merwedebrug, deel van de A27 bij Gorinchem, vanwege haarscheurtjes in de constructie. Dat heeft Rijkswaterstaat dinsdag bekendgemaakt. Het verbod geldt voor beide richtingen van de brug.

Vorige week werd al besloten dat vrachtwagens zwaarder dan zestig ton geen gebruik meer mochten maken van de brug. Aan de noordelijke boog van de brug werden scheurtjes ontdekt. Naar aanleiding daarvan werd ook de zuidelijke boog onderzocht. In de nacht van maandag op dinsdag werden de resultaten daarvan bekend. De situatie is daar ernstiger, zegt Rijkswaterstaat. Daarop is besloten helemaal geen voertuigen van meer dan 3,5 ton meer toe te laten tot er reparaties zijn verricht. Personenauto’s mogen wel over de brug blijven rijden.

Per dag rijden zo’n 95.000 voertuigen over de brug, waarvan zo’n 18.000 vrachtwagens. Dat het vrachtverkeer nu moet omrijden, kan ook gevolgen hebben voor de drukte op andere snelwegen, zoals op de A16, het westelijke alternatief om over het water te komen, of de A2, die oostelijker ligt. Zowel de Verkeersinformatiedienst (VID) als de ANWB raden vrachtverkeer aan om te rijden via de A15, de A2 en de A59. Vrachtwagens die toch over de Merwedebrug willen rijden, riskeren een boete van 230 euro.

De schade kwam aan het licht door inspecties in het kader van de verbreding van de A27. De stalen draagbalken zouden mogelijk overbelast zijn, bleek uit berekeningen. Daarop werd nader onderzoek verricht. Binnen twee maanden moeten de reparaties verricht zijn die de brug weer veilig maken, aldus Rijkswaterstaat. Transportorganisaties TLN en EVO schatten de kosten voor omrijden van het vrachtverkeer op zeker een half miljoen euro per dag, meldde ANP.